11. srpna 2010

Zabezpečení Gmailu a účtu Google

Přístup k Gmailu je velmi dobře chráněn, a to jak po stránce bezpečnostní, tak i po stránce případného obnovení zapomenutého hesla, ale vezmeme to postupně.

a) Bezpečnostní opatření

Gmail používá již nějaký čas ve výchozím nastavení šifrované spojení HTTPS, místo standardního HTTP. Toto spojení je tak šifrováno pomocí SSL a toto znemožňuje hackerům a jiným lidem odposlouchávat Vaše spojení s Gmailem a číst tak Vaši poštu, což je v ostatních případech možné. Na stejném principu funguje i šifrované spojení s vygledávačem Google, které najdete na adrese: https://www.google.com.

Dalším bezpečnostním opatřením je kontrola přihlášení, pokud se např. často přihlašujete z nějakého města v ČR a najednou se přihlásíte z Číny, pak je pravděpodobné, že ten, kdo se přihlásil z Číny, je hacker a vy, pokud jste přihlášeni, budete o tomto informováni. Více jsem o tom psal již před nedávnem v tomto článku

Někdy se stane, že uživatel se zapomene odhlásit třeba v internetové kavárně, či ve škole nebo práci a zjistí to až doma. Prvním obranným krokem je dálkové odhlášení. Doma se přihlásíte ke svému účtu, kliknete v Gmailu na odkaz "Podrobnosti" (zcela dole na stránce Gmailu, u tohoto odkazu je text podobný tomuto: "Poslední aktivita účtu: Před 15 min. (v tomto počítači)") a na nové stránce klikne na tlačítko "Odhlásit všechny ostatní relace", tímto se odhlásí ze všech neodhlášených počítačů. Dále se doporučuje změna hesla.

Na téže stránce si může uživatel ještě prohlédnout seznam posledních několika přihlášení ke svému účtu. U každého záznamu vidí uživatel typ připojení, IP adresu a čas přihlášení, případně zde jdou vidět i varovná hlášení.

b) Obnovení hesla

Uživatel, pro případ zapomenutí hesla si může nastavit několik cest, jak případně heslo obnovit. Krom klasických možností jako sekundární email a kontrolní otázka je tu ještě jedna možnost - nastavení telefonního čísla - pro Vás to tak znamená, že do kolonky napíšete své telefonní číslo, na které Vám přijdou instrukce k nastavení nového hesla. 

Google umožňuje posílání SMS zpráv na všechny tři české mobilní operátory. Pokud nejste v zahraničí, nebude Vás příchozí SMS nic stát (dle stránek Google), více o službě se dočtete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat