12. srpna 2010

Co mne zaujalo, díl 2.

Dnes mě zaujal článek na diit.cz, tentokrát mne ale rozesmutnil - jedná se o článek "Hadopi chce zavést spyware".

Co je to HADOPI?

Ve Francii totiž platí zákon "HADOPI", a sice jeho druhá verze (první verzi zrušil ústavní soud). Tento zákon říká, že kdo bude třikrát přistižen, že porušuje autorská práva (lidově řečeno "warezí"), tak bude odpojen od Internetu a žádný poskytovatel mu nebude moci zřídit připojení na Internet.

K tomuto účelu vznikl ve Francii nový úřad (Higher Authority for the Distribution of Works and the Protection of Copyright on the Internet), který má právě nad dodržováním zákona dohlížet.

HADOPI chce použít spyware

Do dnešního dne jsem moc tenhle problém nevnímal, zákon platí jen ve Francii, Evropské unii (resp. Evropskému parlamentu) se moc nelíbí (viz. zde) a ani na naší politické scéně se o něm moc nediskutuje (pokud je mi alespoň známo).

Dnes jsem si však přečetl tento článek a ten mne poměrně pobouřil. Francouzská vláda počítá s tím, že uživatelé by nainstalovali program, který by je špehoval a posílal údaje o tom, co s počítačem dělají (ano s PC, tedy nejen co dělají na Internetu, ale komplet co dělají s počítačem) a podobně.

Dále pak se počítá se špehováním na úrovni poskytovatele Internetu - poskytovatel by tak pravděpodobně logoval, co který uživatel dělá. Jako další možnost je počítáno, že zmíněný špehovací program byl součástí antivirů.

Co se mi tedy nelíbí

Na tom všem se mi nelíbí celá koncepce, místo toho, aby se řešil důvod nelegálního šíření filmů, SW a hudby, tak se řeší až důsledek, což je dle mého názoru špatně. Filmy, hry a obecně software by měl zlevnit - což jde u nás krásně vidět třeba na filmových DVD za 49 kč nebo trochu více.

Dále se mi nelíbí i ten fakt, že Internet se stává čím dál méně svobodným - špehování se mi nelíbí. Neporušuji zákony České republiky a chci mít právo na soukromí, které je ustanoveno i v nejdůležitější listině České republiky - v Ústavě. Nechci, aby nějaký státní či soukromý subjekt kontroloval moji poštu, chat a další aktivity, které provádím na Internetu.

Navíc, jak již je upozorňováno v článku, někdo se Vám může nabourat do Vaší domácí sítě a stahovat nelegální obsah s Vaší IP adresou. Vy o tom ani nemusíte vědět a i přesto by jste byl za toto pokárán či odpojen od Internetu.

Jak se bránit

1) Zákon platí jen ve Francii, toto se ovšem může kdykoli změnit - peníze zmůžou vše.
2) Používat šifrovaný přístup na Internet (HTTPS, VPN), ale pokud by tento zákon jednou platil (věřím, že ale u nás tohle nenastane ), tak i šifrovaný přístup jednou zakážou.
3) Stěžovat si na toto - soudně (u nás, ve světě), protestní akce...

Na závěr

Když jsem si pročítal výše odkazovaný článek, v hlavě mě napadaly představy, kdy se člověk narodí a ihned mu bude voperován čip, aby stát mohl vědět co dělá a aby zabránili tomu, že by třeba jednou mohl stáhnout nelegálně film či provádět jinou trestnou činnost. Snad se tohoto nikdy nedožiji, ale k tomuto stavu se začíná velmi pomalu svět přibližovat.

Lidé mají řešit příčiny a ne důsledky. Toť vše.

Reference: Diit, ITbiz.

1 komentář:

  1. Výborný závěr a děkujeme za Váš podpis Petice proti čipování v Ostravě! :)

    OdpovědětVymazat