7. srpna 2010

Kde najít dokumentaci k databázovému serveru Oracle

Po článku o dokumentaci k Javě se v dnešním článku se podíváme na dokumentaci k databázovému serveru Oracle a nejen k němu.

a) Obecný úvod

Databázový server Oracle se aktuálně nachází ve verzi 11g, zdarma dostupná verze tohoto serveru je pak o generaci starší, tedy 10g Release 2. Celkem se vyvíjí 4 verze tohoto serveru - Enterprise, Standard, Standard ONE a již zmiňovaný Express.

Porovnat jednotlivé verze můžete na této stránce, nejvíce omezená je samozřejmě edice Express, avšak i tuto edici můžete použít v komerčním prostředí, doporučuji i přesto si přečíst licenci, mohlo se totiž něco změnit, či se mohu mýlit.

b) Dokumentace k Oracle Express

Výchozím bodem jsou u každé verze serveru domovské stránky konkrétní verze. Domovské stránky Oracle Express najdete zde. Na úvodní stránce se dozvíte základní informace o této verzi, nás však zajímají především další záložky. První z nich je záložka "Downloads", na které najdete odkazy na linuxovou (oficiálně je podporovaná i Mandriva) a Windows verzi.

Další záložka je nejdůležitější - "Documentation" - zde najdete velké množství informací roztříděných dle používaného programovacího jazyka (Java, PHP...).

Další záložkou je "Community" - zde si můžete prohlédnout aktuální témata na oficiálním fóru věnované právě této verzi serveru. Kliknutím na odkaz "More" se dostanete přímo do fóra věnované této verzi serveru. V tomto fóru tak můžete řešit své problémy s tímto databázovým systémem.

Po kliknutí na záložku "Learn more" se dostanete do sekce s tutoriály.

Domovské stránky dalších verzí databázového serveru již obsahují pouze základní údaje a dokumentaci k těmto produktům tak musíte stáhnout z jiného místa webu, což si ukážeme v následujících bodech.

c) Rozcestník na dokumentaci ke všem produktům Oracle

Stránky společnosti Oracle obsahují i rozcestník, který Vás nasměruje na všechnu volně dostupnou dokumentaci k produktům společnosti Oracle. Tento rozcestník najdete zde.

Nás bude nejvíce zajímat část "Database". Pokud kliknete na uvedený odkaz, zobrazí se Vám velký seznam obsahující informace o veškeré volně dostupné dokumentace ke všem databázovým serverům a nástrojů firmy Oracle. Tento seznam tak můžete klasicky projít (obsahuje 370 záznamů), nebo pomocí předpřipraveného formuláře si můžete nechat vyfiltrovat jen tu dokumentaci, která je určená pro produkt, který Vás zajímá.Najdete tu tedy dokumentaci k těmto databázovým produktům: Oracle Database 10g a 11g, dále pak k Oracle Application Express (APEX) a v neposlední řadě i dokumentaci k MySQL serveru a SQL developeru.

Pro demonstrační účely jsem tedy vybral možnost "Database 11g" a vybral jsem verzi "Release 2", výběr se zúžil na 77 záznamů. Nyní si můžu vybírat mezi HTML tutoriály ( ve sloupci TYPE je uvedeno OBE ) a HTML prezentacemi ( neboli ve sloupci TYPE je uvedeno DEMO). U každého záznamu pak vidím přibližnou délku studia konkrétního dokumentu, datum, kdy byl dokument přidán, pro jaký programovací jazyk je dokument určen a další informace.

Tímto způsobem se tak dostanete k opravdu velkému množství dokumentace. Zatím jsem našel pouze dva problémy (fakt, že je dokumentace v angličtině  neberu jako zápor - angličtina je "úředním" jazykem Informatiky):

1) předpřipravený formulář pro výběr produktu a jeho verze je bohužel poměrně hloupý, dovoluje vytvářet nesmyslné kombinace (jako produkt mohu zvolit např. MySQL a jako jeho verzi třeba můžu vybrat Dabatase 11g, release 1) a samozřejmě nic nenajde.

2) nic nelze stáhnout, vše je jen online, jediné řešení tak je uložení prohlížené stránky.

d) Další rozcestník

Výše uvedené problémy řeší tento rozcestník k další dokumentaci k produktům Oracle. Tento rozcestník mi však připadá méně přehledný a elegantní, avšak pro ty, co si chtějí dokumentaci stahovat je prakticky nutností. Navíc každá "větev" produktů (Databáze, Java...) má toto rozhraní jiné a nabízí jiné možnosti.

Pro příklad opět zůstaneme samozřejmě u databází, není samozřejmě ale problém zde najít dokumentaci i ke všem ostatním produktům společnosti. Stačí tedy kliknout na verzi databázového systému, který nás zajímá, v našem případě se tedy jedná o verzi 11g Release 2.

Nyní si můžeme dokumentaci buď prohlédnout online, to pomocí odkazu "View Library", nebo si ji můžeme stáhnout celou v jednom archívu pomocí odkazu   "Download", v tomto případě se bude stahovat 408 MB dat. Není problém si stáhnout jen určité části dokumentace, to můžete provést po kliknutí na "View Library".

Pokud tedy klikneme na "View Library", zobrazí se nám seznam dostupné dokumentace, můžeme si tak prohlédnout třeba informace o upgradu, informace pro nováčky, nebo si můžeme přečíst licenci a další podrobné informace.

V tomto článku jsem se tedy snažil napsat základní informace o dokumentaci k produktům firmy Oracle, není v lidských silách napsat všechno dopodrobna, na Vás tedy je, aby jste prošly výše uvedené prameny a naučily jste je používat. Odměnou Vám budou nastudované vědomosti a ušetřené peníze za komerční zdroje (např. knihy v češtině).

Žádné komentáře:

Okomentovat