9. srpna 2010

Co mne zaujalo, díl 1.

Čas od času bych se rád zmínil o tom, co mne aktuálně zaujalo, co jsem si zajímavého přečetl na Internetu - k tomuto účelu bude sloužit právě tento seriál.

1) 50 zajímavých míst, kde používají GNU/Linux.

Dnes jsem se díky Twitteru dozvěděl o stránce, kde autor zmiňuje 50 míst, kde používají GNU/Linux (dále jen Linux). V seznamu se vedle známých jmen (třeba Google používá Linux od svého počátku - tedy od 4. září 1998) se vyskytuje třeba i Česká pošta.

Na prvním místě v seznamu se objevuje ministerstvo obrany USA, které je údajně největším zákazníkem Red Hatu. Hned na následující příčce pak jsou americké ponorky. Když už jsme u USA, tak dále v seznamu nacházíme americkou poštu, federální soud, burzu na Wall Street v New Yorku a několik dalších amerických měst.

V seznamu se nachází i velikáni IT průmyslu - již zmíněný Google, dále pak Novell, IBM, Cisco, Amazon (pravda, to je internetový obchod), Wikipedia, Dell (některé jeho modely obsahují Linux), CERN a Internet Archive.

V seznamu se samozřejmě nacházejí i další vládní a jiné instituce po celém světě - třeba Cuba, francouzský parlament, švýcarské školy, německé univerzity a podobně.

Celý článek najdete zde (EN).

2) Seznam příkazů, pomocí kterých si zničíte počítač :D

Dneska na serveru root.cz vyšel velmi zajímavý článek, který obsahuje příkazy, pomocí kterých si tak či onak zničíte systém. Samozřejmě nic z toho neprovádět ;)

Celý článek najdete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat