4. srpna 2010

KVP č.12 - Problémy s /tmp adresářem u Oracle JDeveloper

Před pár dny jsem potřeboval nainstalovat Oracle JDeveloper, z původně jednoduchého úkonu - instalace aplikace z JAR balíčku, se však vyklubal několika hodinový maraton, ale vezmeme to popořadě.

Instalační soubor má 1.1 GB, po rozbalení zajisté daleko více, soubor byl stažen celistvý. Instalaci jsem zahájil klasickým příkazem - java -jar jmeno_jar_balicku.jar - (samozřejmě by stačil klasický dvojklik na ikonu, v takovém případě bych ale neviděl případné chybové výpisy, které se vypisují právě v konzoli), avšak instalace zhavarovala hned při prvním kroku - rozbalení instalačních souborů. Zkoušel jsem se dívat i do výpisů, leč instalační soubor během rozbalování žádné nevypsal. Pouze zobrazil strohé okno s hlášením, že instalace selhala.

Napadlo mě, že mi došlo volné místo - avšak po zkontrolování / a /home jsem zjistil, že tomu tak není. Až po nějaké chvíli laborování, jsem náhodou v Gnome-commanderu zjistil, že se instalační soubory z nějakého podivného důvodu nerozbalují do tmp adresáře uživatele, nýbrž do tmp adresáře systému, u kterého jsem s podivem zjistil, že je na zvláštním oddíle, o čemž jsem nevěděl - já vytvářel jen dva oddíly - / a /home, tento speciální oddíl měl navíc pouze ~700 MB volného místa, což rozhodně nestačilo. .

První co mě napadlo bylo, že změním umístění tmp adresáře, avšak ani to se mi nepovedlo. JAR balíček se ani nezeptá na alternativní adresář, v případě, kdy zjistí, že tmp adresář má málo volného místa. Nakonec jsem se rozhodl, že zkusím stáhnout nový instalační balíček, tentokrát ve formátu BIN. Tento balíček se již zeptal na alternativní adresář (ale jen v konzoli) a instalace se konečně zdařila, ale stála mě další 1 GB stahování zcela zbytečně - jelikož mám 2 MBit linku, stahování trvalo přes hodinu.

Pro vyřešení problému jsem i vytvořil speciální téma na českém fóru Mandrivy. Bohužel až po vyřešení problému jsem se z něj dozvěděl, že oddíl s /tmp adresářem byl virtuální a celý běžel v RAM paměti, protože jsem měl nastaveno, že si přeji, aby se při každém startu Mandrivy vymazal. Stačilo toto deaktivovat, restartovat počítač, a poté již byl /tmp adresář součástí kořenového adresáře a měl dostatek volného místa.

Pokud tedy máte také problémy s /tmp adresářem, možná Vám pouze deaktivace automatického mazání všech dat v /tmp adresáři.

Toto provedete takto:

1) Otevřete si Ovládací centrum Mandriva Linuxu
2) V levém menu klikněte na "Zavádění systému"
3) Klikněte na "Nastavit způsob zavádění systému"
4) Klikněte na "Rozšíření"
5) ODškrtněte možnost "Vyčistit adresář /tmp po každém startu"
6) Klikněte na "OK", poté na "Další" a nakonec na "Ukončit".
7) Restartujte počítač
8) Od této chvíle by jste měli mít /tmp adresář součástí kořenového oddílu.

Žádné komentáře:

Okomentovat