6. srpna 2010

Kde najít dokumentaci k Javě

Každému začínajícímu vývojáři (a nejen jemu) se hodí mít po ruce volně dostupnou dokumentaci ke svému oblíbenému programovacímu jazyku či produktu. Osobně se nejvíce zajímám o Javu, MySQL a v aktuální chvíli i o databázový server Oracle. Dnes se podíváme na oficiální dokumentaci k Javě.

Java je jedním z nejvíce používaných programovacích jazyků dnešní doby. Z tohoto důvodu je k ní dostupná i početná dokumentace - od API, přes tutoriály až po ukázkové programy.

API - základní dokumentací je právě dokumentace k API (Application programming interface). Java API je trojího druhu - core, optional a unofficial.

Official core Java API obsahuje JDK nebo JRE verzi jedné ze tří různých edic platformy Java - (Standard, Enterprise, Mobile).

Optional API obsahuje další, méně důležité součásti Javy, které se nenacházejí přímo v core API Javy - jedná se o  části jako Java 3D, Java OpenGL a další, jejich výčet najdete třeba zde a zde. Tyto další součásti tak musíte stáhnout a nainstalovat zvlášť. V některých případech se některé tyto součásti dostaly později i do core API - třeba Java Swing.

Unofficial API - jedná se o API, která jsou vytvářena komunitou kolem Javy, nejedná se tedy o oficiální produkt vlastníka Javy - firmy Oracle.Tyto neoficiální API Javy je tedy také nutné stáhnout zvlášť.

Dokumentaci k oficiálnímu (official) a volitelnému (optional) API Javy tedy najdete na stránkách Javy, tedy zde. Stačí si vybrat edici a kliknout na daný odkaz. Dále pak musíte postupovat dle instrukcí, které se Vám zobrazí. Osobně používám zatím API jen pro Java SE - v tomto případě tedy po kliknutí na odkaz musím ještě vybrat přesnou verzi Javy, dnes je aktuální verze 6. Na této stránce se také dozvíte, které volitelné součásti Javy jsou taktéž součástí Java JDK.

Vybral jsem si tedy anglickou verzi dokumentace k Java API 6 SE, následně tedy vidím přehled všech tříd, které jsou součásti této edice Javy. U každé z nich mám přehled o konstruktorech, jejich třídních funkcí a podobně.

Tutoriály

Dokumentace k Java API je sice nejkomplexnější dokumentací k Javě, avšak pro začátečníky není asi to pravé ořechové. Proto na stránkách Javy najdete velký počet tutoriálů ke všem oblastem Javy, v těchto tutoriálech (návodech) tak najdete podrobně rozepsané informace k té či oné části Javy.

Rozcestník na všechny dostupné tutoriály (a je jich opravdu hodně) najdete zde.

Ukázkové programy

Další velkým zdrojem informací pro nejen začínajícího vývojáře na platformě Java jsou i ukázkové aplikace. Ukázkové aplikace jsou součástí tutoriálů, ale lze je samozřejmě stáhnout i zvlášť.

Rozcestník na všechny ukázkové kódy (a je jich opět hodně) najdete zde. Na této stránce tak najdete odkazy na aplikace, které byly použity v tutoriálech, navíc zde ale naleznete i ukázkové aplikace další, vytvořené např. komunitou, každý zde může umisťovat i kódy vlastní. Pokud chcete zde uveřejnit svou ukázkovou aplikaci, je dobré si přečíst tento návod.

Průvodce

Průvodci obsahují základní údaje o všech možných částech Javy společně se všemi relevantními odkazy na API, tutoriály a ukázkové programy, které se zabývají vybranou částí Javy. Jedná se tak o jakýsi centrální bod (přirovnal bych to asi k indexu v knize) pro vývojáře, ve kterém najde odkazy na vše potřebné, co ho zajímá.Na úvodní straně průvodce se ve stručnosti dozví základní údaje o té, které části Javy.

Průvodce najdete zde.

Bez angličtiny to nejde

Ve světě informatiky (a možná i v dalších odvětvích) se těžko pracuje bez dvou podstatných věcí - bez znalostí angličtiny a bez Google (o něm ale až někdy jindy). Bez obou se dá sice obejít, ale není to ono. Javu si můžete nastudovat z knížek, ale ty nikdy nepokryjí vše, navíc pokud hledáte řešení svého problému, pak jej v drtivé většině případů najdete právě v angličtině.

No a aby jste našli řešení svého problému na Internetu, pak je nejrozumnější použít právě Google, který si drží svůj majoritní podíl ve vyhledávání, pokud se nepletu, jedná se o 60-70%. Jak jsem však již napsal výše, o něm až někdy jindy ;)

Oficiální dokumentace k Javě je velmi mnoho, pevně doufám, že výše uvedené řádky Vám pomůžou k lepší orientaci.

Jelikož se zatím učit psát o programování, je možné, že jsem v tomto článku něco špatně uvedl, nebo popletl, budu rád, když mi dáte o tomto vědět na fóru, každému předem děkuji.

Reference:
Stránky Oracle, Wikipedia - na vše je odkazováno v článku.

Žádné komentáře:

Okomentovat