26. července 2010

Jak nainstalovat Oracle SQL Developer v Mandrivě 2010 Spring

Oracle SQL Developer (dále jen OSD) je nástroj na administraci Oracle databází, tento nástroj lze pro určité účely (pro tvorbu a správu databází) používat jako náhradu  za tradiční APEX , který je součástí instalace Oracle Express databáze. V dnešním článku si řekneme, jak tento nástroj nainstalovat do Mandrivy 2010.1, alespoň já se totiž setkal s mírnými obtížemi.

a) RPM nebo přenositelnou verzi?

OSD je napsán v Javě, nástroj je tak mutiplatformní. Pro snadnější pouřívání je připraven i RPM balíček, který lze klasickým způsobem nainstalovat i v Mandrivě. Obojí najdete zde, přes stažením musíte souhlasit s licencí, proto zde nedávám přímé odkazy. Já jsem stáhl RPM verzi.

b) Problém

Osobně jsem se setkal s problémem, že se program po nainstalování nespustil, pokud jsem jej vybral např. z K-menu. Koukl jsem se tedy do nastavení této položky v K-menu, abych zjistil cestu k spustitelnému souboru této aplikace, překvapivě stačí příkaz: sqldeveloper.

Proto jsem si zapnul konzoli a do konzole jsem vepsal výše uvedený příkaz. Ukázalo se toto hlášení:

[kuba@localhost ~]$ sqldeveloper


Oracle SQL Developer
 Copyright (c) 1997, 2009, Oracle and/or its affiliates.All rights reserved.


Error: No JDK found on PATH
Please correct the SetJavaHome directive or add the directive
in /opt/sqldeveloper/sqldeveloper/bin/sqldeveloper.conf or
sqldeveloper-Linux.conf
to point to the JDK installation.

Problém tedy je, že program neví, kde má hledat JDK verzi Javy, což je zvláštní, protože např. NetBeans o JDK Javy ví a používá ji. Problém je však snadno řešitelný, stačí jako root otevřít tento soubor:

/opt/sqldeveloper/sqldeveloper/bin/sqldeveloper.conf

v např. geditu, nebo Vámi preferovaném textovém editoru. Stačí změnit řádek začínající SetJavaHome na tento:

SetJavaHome /usr/lib/jvm/java-1.6.0-sun-1.6.0.20/

Samozřejmě Vaše cesta se bude mírně lišit v závislosti na nainstalovaném JDK. Samozřejmě pokud nemáte doposud žádné JDK Javy nainstalováno, můžete jej stáhnout zde. Stačí tedy poupravit daný řádek, uložit textový soubor a zkusit znovu spustit aplikaci, nyní by mělo být již vše v pořádku a aplikace by se měla normálně spustit.

1 komentář:

  1. Dik, prvni odkaz na google a presne to co jsem potreboval a presne na prvni pokus zanfugovalo.
    ----

    Nutno podotknout, ze po startu pokud neni JVM tak ne ze to nic neudela ale vezme si to 100% CPU, ..se nic nestalo, tak jsem kliknul, pak znovu pak jsem zkusil na ikonce enter atd. Nakonec si to vzalo z i7 6 z 8 thradu/cpu, hajzlik jeden.

    OdpovědětVymazat