27. června 2010

Fórum přesunuto

Moje fórum, které bylo vytvořeno pro zlepšení komunikace mezi mnou a čtenáři mého blogu, bylo přesunuto na novou adresu - nové fórum tedy najdete na adrese http://senkjakub.zaridi.to. V následujících řádcích se zmíním hlavně o důvodech, kvůli kterým jsem se rozhodl přesunout fórum, dále pak co z této změny vyplývá pro ty, co mé fórum používají.

a) Proč?

Důvody jsem měl prakticky dva:

přespříliš obtížná captcha - neregistrovaní uživatelé fóra museli při registraci či psaní jednotlivých postů projít testem captcha, který byl ovšem tak deformovaný, až se velmi těžko četl. Bohužel hosting neumožňoval jakoukoli změnu nastavení captcha testu a mnoho lidí se tak pravděpodobně ani nemohlo zaregistrovat.

nulová možnost přizpůsobení - fórum bylo pevně nastaveno a jakékoli vizuální změny (přidání ppočítadla a podobně) byly prakticky nemožné.

Z výše uvedených dvou důvodů jsem se rozhodl, že své fórum přesunu.

b) Změny pro uživatele

Nakonec jsem se rozhodl, že tentokrát přenesu fórum na nějaký free webový hosting a na něj nainstaluji fórum phpBB. Nakonec jsem si vybral webzdarma.cz a zatím jsem velmi spokojen, musel jsem však editovat htaccess soubor, abych povolil dvě funkce PHP, které jsou potřeba, avšak na webzdarma jsou však ve výchozím stavu deaktivované.

Pro neregistrované uživatelé se nic nemění, fórum vypadá prakticky stejně, akorát bylo přesunuto na novou adresu, čili jedinou změnou tak je změněná adresa.

Registrovaní uživatelé se však musejí zaregistrovat znovu, původní poskytovatel neumožňuje zálohy, proto nebylo možné účty přenést. Naštěstí byly registrováni pouze dva lidé a já, čili to nebude doufám problém.

c) Informace o fóru

Fórum je již plně funkční, ale zatím je v testovacím režimu. Registrace prozatím nevyžadují kontrolu emailu, registrace jsou tak ihned aktivní. Registrovat se můžete zde. Fórum je rozděleno na tři části - Základní informace, Pro všechny a Pro registrované.

Jak již z názvu částí vyplývá, první dvě jsou viditelné pro všechny, obsah posledního vidí jen registrovaní uživatelé. První část pak slouží pouze k seznámení s fórem, proč vzniklo, jaké má pravidla a podobně. Druhé pak slouží k diskuzi o mých článcích a o blogu jako celku. V poslední části, v části Pro registrované, se pak může debatovat o zajímavých programech, webových stránkách a také se zde řeší problémy s počítačem.

První část je omezenější, nepočítá se v ní totiž s velkými diskuzemi a slouží především k informacím ohledně změn na fóru, pravidel fóra a podobně. Taktéž uživatelé i návštěvníci zde nemají tolik možností, jako v dalších dvou částech.

Neregistrovaní uživatelé stále musejí projít CAPTCHA testem před odesláním jakéhokoli příspěvku, avšak ten je již daleko jednodušší, v případě problémů se spamem by se musel tento test přeci jen ztížit.

Důvody proč vzniklo mé fórum a jeho účel jsem již psal na blogu, když jsem před 12 dny oznamoval vznik původního fóra, a také o obojím píši v jednom tématu na fóru.

d) O čem tedy můžete na fóru debatovat

Primárním účelem fóra je zlepšení komunikace mezi mnou a čtenáři mého blogu, tedy Vámi. K tomuto jsou na fóru některé oddíly - v oddílu Návrh na článek si můžete psát o články na přání, pokud to bude v mých silách a v oboru blogu, rád se o něm rozepíši, samozřejmě nemohu vyhovět všem.

V oddílu Konstruktivní kritika blogu se můžete rozepsat o svých názorech na tento blog, samozřejmě nemusí být kladné, ale vždy by měli být slušně a konstruktivně napsány.

V oddíle Diskuze k článkům můžete pak diskutovat nad články, které jsem již napsal od chvíle, co jsem založil fórum, není problém zde však diskutovat i nad staršími články.

Krom výše uvedených věcí zde můžete diskutovat i o fóru jako takovém, o softwaru pro Linux, o novinkách ve světě (nejen IT) a jistě budou nové oddíly přibývat v průběhu času.

Budu tedy rád, když si mé fórum projdete, alespoň coby neregistrovaný, případně se i zaregistrujete, aby jste měli přístup do dalších sekcí a oddílů na mém fóru. Snad se Vám bude na novém fóru líbit a to bude v průběhu času více a více vzkvétat :).

Diskutovat můžete zde.