22. června 2010

Dostupnost blogu

Velmi často skloňovaným parametrem jakéhokoli hostingu je jeho dostupnost. Když jsem měl v roce 2008 své stránky na free hostingu webzdarma.cz, tak stránky byly plné reklamy a také, což je daleko horší, často nedostupné. Již během pár dní se dostupnost mých stránek snížila na 99%, což představovalo několik výpadků denně.

Dnes již rok a půl používám blogovací systém Blogger, nemusím se o nic starat, jen píši články a dostupnost je z říše snů (alespoň na poměry zdarma dostupného hostingu). Donedávna se pohybovala v úrovni dva až tři výpadky měsíčně, nyní již posledních 5 měsíců (únor - červen 2010) se drží dostupnost na nádherných 100%, čili žádný výpadek.

Pro měření dostupnosti používám (i používal v případě stránek na webzdarma) službu Monitoring serverů, který nabízí zdarma měření dostupnosti co 10 minut, což pro základní představu plně stačí. Graf dostupnosti mého blogu za posledních 5 měsíců si můžete prohlédnout zde.

Když už jsme u těch statistik, tak tento blog již za celou jeho dobu vidělo 16995 lidí (každý počítač je započten jen jednou denně), čili snad ještě dnes bude dosaženo 17000 návštěv. Více statistik o návštěvnosti mého blogu se můžete dočíst zde.

Jak jistě více, Blogger je od února 2003 službou Google, který k tomuto datu koupil firmu Pyra Labs, která Blogger v roce 1999 vytvořila. Blogger nenabízí pouze špičkovou dostupnost, ale i bleskovou rychlost indexace ( 5 - 10 minut a nový článek je zaindexován a nabízen ve vyhledávání Google - pravda, taková rychlost indexace je dostupná až po pár týdnech psaní v blogu) a nezobrazuje žádnou reklamu. Naopak Vám umožňuje, aby jste si dobrovolně vložili na svůj blog reklamu a vydělávali na ni. Samozřejmě nabízí Blogger daleko více služeb, nejjednodušší cestou, jak zjistit všechny možnosti Bloggeru, je začít ho používat. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat