28. května 2010

Radosti a starosti s Cookerem

Linuxová komunita je rozdělena na dva tábory, jedna skupina ráda používá nejnovější software, druhá nikoli, protože se bojí o stabilitu systému (někdy právem, jindy neprávem). Já osobně se řadím spíše do první skupiny, tedy té, co ráda používá nejnovější stabilní verze svého oblíbeného software.

Mandriva zastává poměrně jasný postoj, do stabilních repozitářů pustí pouze aktuální software v době vydání dané verze distribuce, vyjde-li tedy např. KDE 4.5 pád dní, či týdnů po vydání nové Mandrivy, tak se toto KDE objeví až za půl roku v další verzi distribuce (opravná vydání aktuálního KDE (tedy např. 4.3.5) jsou samozřejmě vydávána).

Naopak do vývojové distribuce (Mandriva Cooker) vývojáři Mandrivy umisťují nejnovější verze, avšak stabilita takovéto distribuce jde stranou. Tato distribuce je opravdu vývojová a testovací a mnohdy se tak může stát, že to, či ono nefunguje jak má.

Peťoš i Hanz mě již delší dobu přemlouvali k tomu, abych Mandriva Cooker vyzkoušel, protože oba ví, že mám rád nejnovější verze softwaru. Až do této neděle jsem směle odolával s tím, že jsem potřeboval stabilní systém kvůli vývoji bakalářské práce. Bakalářská práce je však několik týdnů odevzdaná, tak jsem si tuto neděli řekl, proč to nezkusit, zvláště pak, když se vývoj Mandrivy 2010.1 chýlí ke konci (stabilní verze Mandrivy vždy vycházejí z Mandrivy Cooker, čili v den vydání stabilní verze Mandrivy (a týden, dva před jejím vydáním) je Cooker prakticky stejně stabilní jako nově příchozí stabilní verze).

Cest, jak přejít na Cooker je vícero, od instalačních obrazů, až po změnu stabilních zdrojů za zdroje s Cookerem. Poslední zmiňovanou cestu jsem si zvolil i já, stačili tedy dva příkazy a rychlé připojení na Internet. Schválně zde neuvádím, jaké příkazy jsem použil, aby případní začátečníci zbrkle nepřecházeli na Cooker, a pak si nestěžovali na nestabilitu systému. Zkušenějším jen poradím, že vše potřebné najdou na anglických wiki stránkách Mandrivy.

Psala se tedy neděle 23. května a český národní hokejový tým na MS v Německu hrál o zlaté medaile po 5 letech, na zápas jsem se samozřejmě koukal prostřednictvím TV karty v počítači, a přitom jsem stahoval cca 1.5 GB balíčků z repozitářů Cookeru. Instalace se nakonec protáhla na nějaké 4 hodiny (mám pomalejší připojení k Internetu (2 Mbit/s), kolem hodiny, dvou zabrala i vlastní instalace skoro 3 000 balíčků), počítač jsem poté vypnul a šel jsem spát (bylo skoro tři ráno).

Druhý den jsem zjistil, že systém je poměrně stabilní, a že většina mých oblíbených aplikací funguje. Dokonce mě potěšilo i nové výchozí téma GDM (toto bude patrně přítomno i v Mandrivě 2010.1, pokud budete používat GDM).

Nový vzhled GDM v Cookeru 
(screenshot udělal a povolil k uveřejnění Peťoš )


V dnešním článku si řekneme o několika málo problémech, které se mi vyskytly kvůli přechodu na Cooker.

1) Přestalo fungovat MySQL

Jedním z důvodů, proč jsem se dříve bránil přejít na Mandriva Cooker je to, že jsem potřeboval MySQL server pro vývoj bakalářské práce. Tudíž jsem se tedy obával, že mi přestane fungovat, což se i při přechodu ukázalo. Až do Mandrivy 2010 se mi nepodařilo "rozjet" MySQL server v Mandrivě na výchozí nastavení, vždy jsem musel editovat /etc/my.cnf, abych zakázal používání TCP/IP připojení k MySQL serveru ( a místo toho jsem tedy MySQL serveru poručil, aby používal sockety).

Tento konfigurační soubor však v Mandriva Cookeru nefungoval a místo toho zapříčil, že se MySQL nedokázal spustit (každý pokus o zapnutí procesu mysqlq skončil chybou). Pokud Vám tedy přestane při přechodu na novější verzi Mandrivy fungovat MySQL, zkuste výše uvedený soubor přesunout, poté by se Vám měl proces s MySQL normálně spustit.

MySQL server se mi tak poprvé podařilo "rozchodit" ihned po instalaci systému, nemusel jsem tedy upravovat žádný konfigurační soubor.

2) Ztlumený zvuk při každém spuštění KDE

Ihned po přechodu na Cooker jsem se setkal s dalším problémem - zvuk byl zcela ztlumen, stačilo jej však zesílit a vše bylo v pořádku. Stačilo však v nastavení KDE odškrtnout možnost "Obnovit zvuk po přihlášení" a zvuk se již spouštěl pěkně zesílený a dobře slyšitelný.

3) Problémy s balíčky

Několikrát se mi stalo, že jsem musel tu, či onu knihovnu odinstalovat, a to většinou z toho důvodu, že byla v systému dvakrát - jednou ve starším a jednou v novějším provedení.

Všechny tři problémy jsem však nakonec s pomocí Peťoše i Hanze úspěšně vyřešil (problém s MySQL jsem pak vyřešil zcela sám). Tímto jim i děkuji.

Osud Cooker na mém počítači je nejistý, rozhoduji se mezi dvěmi variantami, buď na něm zůstanu, už z důvodu zkušeností, tak i z důvodu rychlé dostupnosti nového software. Pokud však bude dělat problémy, pak přeinstaluji systém stabilní verzí Mandrivy 2010.1, která bude vydána 3.6.2010. Třetí, poněkud skrytou možností, je možnost přepnutí zdrojů zpátky na stabilní a to v den vydání Mandrivy 2010.1.

Následující dny tak ukáží, jak Cooker u mě dopadne :)

3 komentáře:

  1. Nechť je poznamenáno, že problém s MySQL a s balíčky byl dán povyšováním systému - při čisté instalaci nic takového nehrozí je MySQL funkční Out-Of-Box a mix s balíčky logicky také nemožný.
    Co se týče zvuku, tak na podobný problém jsem na to nenarazil (možná opět relikt ze starého profilu KDE?)

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, to máš pravdu, ale až v současném Cookeru funguje MySQL ihned, v Mandrivě 2010 a starších jsem vždy musel změnit ten soubor ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Vím. A právě proto mi tam chyběla přímo napsaná ta informace, že "KONECNE to ti ^%#^%# opravili a ted to prostě JEDE!!!"

    OdpovědětVymazat