31. května 2010

Jak na šifrované vyhledávání v Chrome (pomocí Google)

Jak jistě víte, před pár dny byly spuštěna šifrovaná verze vyhledávače Google. Začal jsem ji ihned používat a dal jsem si ji i jako domovskou stránku. Shodou okolností mi al nedošlo, že pokud něco vyhledávám přes adresový řádek Google Chrome, tak se místo šifrované verze vyhledávače použije verze standardní, což mi došlo až dnes.

Jelikož přes adresní řádek vyhledávám nejčastěji, chtěl jsem přijít na způsob, jak docílit toho, aby při vyhledávání pomocí adresního řádku, byla použita šifrovaná verze vyhledávače. Řešení je velmi jednoduché. Stačí si totiž vytvořit nový vyhledávač v Google Chrome a ten označit za výchozí.

Postup:

1) V Google Chrome si otevřte nastavení a v kartě "Základy" klikněte na tlačítko "Spravovat".
2) Mělo by se Vám otevřít nové okno, ve kterém najdete seznam všech dostupných vyhledávačů. Zde klikněte na tlačítko "Přidat"
3) Nyní se Vám zobrazí formulář pro přidání nového vyhledávače. První dvě kolonky (Jméno, Klíčové slovo) vyplněte libovolně, s tím, že klíčové slovo musí být jedinečné, ale nemusí to být pouze jedno slovo.
4) Do poslední kolonky, adresa URL napište prosím toto (bez uvozovek samozřejmě): "https://www.google.com/search?hl=cs&source=hp&q=%s&aq=f&aqi=g10&aql=&oq=&gs_rfai="
5) Klikněte na uložit, čímž se Vám formulář zavře a stále by jste měli vidět seznam dostupných vyhledávačů
6) Nyní označte nově vytvořený vyhledávač, a poté klikněte na tlačítko "Nastavit jako výchozí" a klikněte na tlačítko "Zavřít".

Toť vše, od této chvíle, cokoli co zadáte do adresního řádku (kromě klasické adresy) bude vyhledáno přes šifrovanou verzi Google.

Možná se ptáte, proč vyhledávat šifrovaně, odpověď je velmi jednoduchá - bezpečnost. Nikdy nevíte, kdo odposlouchává Vaše připojení na Internet a stejně jako se používá šifrovaný protokol (HTTPS) pro Gmail, tak se i používá stejný protokol pro vyhledávání. Pokud se nepletu, Google je opět prvním hráčem na trhu (jako první na světě nabídl např. 1 GB velkou emailovou schránku zdarma (stalo se tak 1. dubna 2004)), který toto zavádí, uvidíme, co na to řeknou ostatní hráči na trhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat