5. dubna 2010

KDE 4.4.2 pro Mandrivu

Jak možná víte, přesně dle plánů vyšla nová verze KDE, verze 4.4.2. Ve svém předešlé zprávičce jsem psal, že zatím nebylo oficiálně oznámeno. Toto je již pár dní oficiálně oznámeno, já však čekal na chvíli, až se objeví i pro Mandrivu, toto se stalo skutečností před dvěma dny, které jsem si ponechal na testování, abych mohl rovnou napsat o svých zkušenostech.

Kde vzít KDE 

Jak již asi víte, Mandriva je bohužel velmi striktní, co se vydávání nových verzí softwaru pro její distribuci týče. Proto se také s novým KDE řady 4.4.x  bohužel v Mandrivě 2010 oficiální cestou nesetkáte. S novým KDE 4.4.x se tak setkáte až 3. června 2010, kdy bude, pokud se nic nezmění, vydána nová Mandriva, tentokrát 2010.1 alias 2010 Spring.

Bohužel, v této Mandrivě bude bohužel pouze KDE 4.4.x ač KDE 4.5 bude v té době za dveřmi a bude vydáno pravděpodobně 4. srpna 2010, čili prakticky měsíc po vydání Mandrivy 2010.1. Důsledky si čtenář vyvodí pravděpodobně sám - Mandriva bude vždy minimálně o jednu generaci KDE nazpět, což je na vlajkovou loď KDE distribucí otřesný stav. 4. srpna, pokud se opět nic nezmění, bude tedy vydáno KDE 4.5, ale v Mandrivě 2010.1 bude dostupné stále jen KDE 4.4.x. S KDE 4.5 se tak potkáme až na podzim tohoto roku v Mandrivě 2011.

Naštěstí z této šlamastiky existuje řešení, není ale řešením doporučovaným, nýbrž pouze alternativním a tudíž vše děláte na "vlastní triko" - můžete totiž použít neoficiální zdroje, nové verze KDE se totiž přímo vyskytují na oficiálních mirrorech KDE, na kterých se v současné chvíli vyskytuje i nejnovější KDE 4.4.2. Toto je ale nedoporučovaným způsobem řešení a není zaručena funkčnost systému jako takového, pokud se rozhodnete toto KDE nainstalovat.

Pro nainstalování nového KDE 4.4.2 je tak nutné pouze přidat jeden zdroj a mít nainstalované nějaké starší KDE, minimálně však pravděpodobně 4.3.5, které se nachází v Mandrivě 2010, nejsou totiž dostupné task balíčky.

Nejrychlejší (ne však jedinou možností), jak přidat do systému nový zdroj softwaru je skrze konzoli, zapněte  tedy konzoli, přihlašte se jako root (příkazem su) a následně zadejte dle svého typu CPU jeden z níže uvedených příkazů:

Pro 32 bitové systémy:

urpmi.addmedia KDE-4.4 ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/4.4.2/Mandriva/2010.0/i586

Pro 64 bitové systémy:

urpmi.addmedia KDE-4.4 ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/4.4.2/Mandriva/2010.0/x86_64

Nyní klasickou cestou aktualizujte systém. Mezi aktualizacemi by jste měli vidět i balíčky s novým KDE.

Několik poznámek k tomuto KDE

Jedná se čistě o opravné vydání KDE, ve kterém je ještě zaktualizován překlad prostředí. Nehledejte v něm tedy nové funkce. Na některých instalacích se může vyskytnout problém, kdy se KDE poměrně kouše, v tom případě vyměňte základní vzhled za jakýkoli jiný. Já osobně měl právě tento problém a výměna vzhledu ihned pomohla. V čerstvě nainstalovaném KDE je vzhledů hned několik, takže výměna není problémem.

Jinak hodnotím toto KDE velmi pozitivně. Zdá se mi zase o stupínek vyladěnější a reakce prostředí se mi zdá rychlejší a plynulejší. Setkávám se pouze se dvěma problémy. Tím prvním je letitý problém s pomalým Dolphinem, který v mém případě startuje pomaleji, než třeba správce widgetů či gnome commander. Tento problém mám u všech KDE 4.x, čili prakticky dva roky a čtvrt. Reakční doba již otevřeného Dolphinu je pak na velmi dobré úrovni. Toto bude ale asi specifický problém KDE pouze na určitých konfiguracích PC, minimálně na té moji...

Druhým problémem je, že při každém spuštění Mandrivy a přihlášení do KDE musím extra povolit pokročilé grafické efekty KDE. Oba problémy se samozřejmě vyskytují i u čistých profilů.

Žádné komentáře:

Okomentovat