9. března 2010

Settlers: Dědictví králů v Mandrivě

Nedávno jsem si řekl, že bych si rád něco po dlouhé době zahrál. Nakonec padla volba na The Settlers - Dědictví králů, kterou jsem si kdysi koupil a delší dobu již nehrál. V dnešním článku si řekneme, jak tuto hru zprovoznit v Mandrivě, o hře samotné se dočtete třeba zde.

Výchozím bodem je jako vždy WINE, přesněji její stránka o této hře, ve které najdete informace o tom, jak je dobře tato hra hratelná přes WINE. Ze stránky je patrné, že hra je výborně podporovaná - ve WINE ve verzi 1.18 a 1.15 dostala dokonce platinové hodnocení.

Zprovoznění hry je v tomto velmi jednoduché. Stačí nainstalovat WINE (zkoušeno ve WINE 1.39), a poté i vlastní hru stejným způsobem, jako jste zvyklí z Windows. Hru poté najdete i v KDE menu (podmenu WINE).

Pokud spouštíte WINE poprvé, je dobré nastavit zvukovou kartu a verzi Windows přes ultilitu k tomu určenou - winecfg. Spusťte tedy winecfg (ALT-F2 -> winecfg a zmáčknout enter) a nastavte jej dle níže uvedených screenshotů:


Výběr operačního systému, který má WINE předstírat, doporučuji Windows XP...


Pokud máte grafickou kartu bez podpory PixelShader a VertexShader, ponechte vše v červeně ohraničené oblasti tak, jak je vidět na tomto screenshotu, v opačném případě vyberte z roletkového menu možnost "Hardware", a také zakřížkujte "Povolit stínování pixelů", zbylé možnosti doporučuji nastavit tak, jako mám já....

Poslední důležité okno, zde se nastavuje zvuk v aplikacích spouštěných skrze WINE, pokud používáte PulseAudio, zaškrtněte stejnou možnost, jakou vidíte na screenshotu, v jiném případě zaškrtněte Vámi používaný zvukový systém. Pokud nevíte co máte zaškrtnou, vyberte možnost ALSA. Vámi vybranou možnost otestujte tlačítkem "Test sound". Zbylé možnosti opět doporučuji nastavit dle výše uvedeného screenshotu. 

Mé osobní zkušenosti jsou výborné - nepoznal jsem žádný zásadní výkonnostní rozdíl. Jediné, čeho jsem si všiml je, že hra neběží pod obnovovací frekvencí systému, ale pod nižší, přesněji pod 75 Hz. Pokud tedy používáte CRT monitor, doporučuji pomocí klávesové zkratky CTRL-ALT-PLUS (na numerické klávesnici) přepnout obnovovací frekvenci 85 Hz či vyšší. 85 Hz je nejnižší normou daná obnovovací frekvence pro CRT monitory, při nižší se více unavují oči a případně i kazí. Uživatelů, kteří používají LCD monitor se toto samozřejmě netýká.

Síťovou hru jsem nezkoušel (není s kým) a přes Internet jsem se sice připojil k účtu, leč pokud jsem se přihlášený pokusil připojit na servery hry, hra mi vypsala, že uživatelské jméno nebylo nalezeno (ač jsem byl opravdu přihlášený).

Hru tak lze hrát velmi komfortně i v Mandrivě, alespoň minimálně ve hře pro jednoho hráče.

5 komentářů:

  1. Já zas mám Sttlers 10 výročí a originál dvojku. Nevíte, jestli jsou také ve Wine podporovány?
    Děkuji.

    Martin alias Aminux

    OdpovědětVymazat
  2. Doporučuji www.winehq.org , do vyhledávacího políčka napsat jméno hry, čímž najdete wine stránku o této hře:

    The Settlers II: 10th Anniversary:

    http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=9001

    The Settlers II:

    http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=5845&iTestingId=28432

    Z těchto stránek vyplývá asi tolik:

    S hrou The Settlers II: 10th Anniversary nejsou problémy, spouštění ale nebude až tak snadné, jako v případě Settlers V, je pravděpodobně nutné totiž dodržet postup uvedený na stránce, na kterou jsem se výše odkázal, návod najdete ho v sekci: "Howto", pokud neumíte anglicky, přeložím Vám ho.

    Čili jestli Vám můžu poradit, pak nejprve zkuste nainstalovat tu hru klasicky, tak jak popisuji v případě Settlers V, pokud to nepomůže a hra nepůjde spustit (instalace by měla být v každém případě OK), pak zkuste ten jejich návot v sekci Howto.

    Se Settlers II to je daleko horší, dle wine stránky tuto hru pravděpodobně nespustíte. Pokud se nepletu, jedná se ale o DOSovou hru (alespoň to píší na wine stránce hry), čili by bylo asi lepší zkusit tuto hru hrát skrze dosbox - tento program je rovněž v repozitáři.

    Tady jsem našel pěkný návod na dosbox:

    http://www.root.cz/clanky/dosbox-herni-klasiky-znovu-ozivaji/

    OdpovědětVymazat
  3. Díky moc. Vyzkouším a kdyžtak se ozvu. Dosbox už trochu znám. Zatim díky a dobrou.

    Martin

    OdpovědětVymazat
  4. Tak se mi to povedo :-). Sice anglicky moc nezvládám, ale pochopil jsem co si musím stáhnout (no cd patch) a kam to nakopírovat. Takže už mi to fachčí.
    Zdar.
    Martin

    OdpovědětVymazat