5. ledna 2010

KVP č.9 - Jak na vyhlazování písem v NetBeans běžící pod KDE

Jedním z problémů, se kterým jsem se potýkal od chvíle, co jsem po roce a půl používání Mandrivy poprvé reinstaloval systém, byl problém, že se mi v NetBeans nevyhlazovali písma a pokud tedy bylo něco napsáno kurzívou, tak to bylo kostrbaté.

Řešení

Řešení je velmi jednoduché, alespoň tedy v KDE. Problém spočívá v tom, že ve výchozím nastavení je KDE nastaveno tak, aby respektovalo nastavení daného programu, a pokud ten extra nevyžaduje vyhlazování písma, KDE tak nečiní, program si tedy musí sám o vyhlazování říct. Stačí však nastavení KDE vhodně upravit a vyhlazování písma explicitně aktivovat. Poté se odhlásit a znovu přihlásit. Vyhlazování by mělo být aktivní.

Jak na to přesněji

Otevřete si "Nastavení KDE" ( najdete jej v menu (nebo vedle jeho ikonky) nebo spustíte jej pomocí příkazu "systemsettings" ), v něm klikněte na ikonku "vzhled".

V nově otevřeném okně klikněte na ikonku "Písma" v pravém menu. Nyní si již můžete nastavit vlastní vyhlazování písma.

Aby se Vám vyhlazovalo písmo v prostředí KDE a ve spuštěných aplikacích musí vypadat toto dialogové okno asi takto (kliknutím zvětšíte):



Upravte tedy své nastavení dle přiloženého screenshotu. Nastavujte pouze od možnosti "Používat vyhlazování písem" níže. Nastavení typu fontů je v tomto případě  irelevantní, samozřejmě je můžete také změnit, jak si přejete, záleží jen na Vás :)  Klikněte poté na "Použít", odhlašte se z KDE a opět se přihlašte. Od této chvíle by mělo být písmo vždy vyhlazené...

Poznámka pro úplnost

Okno, které jsem orámoval červeně, se Vám objeví až po kliknutí na tlačítko "Nastavit...". Je to sice na screnshotu napsáno, ale raději to zmiňuji ještě jednou. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat