30. ledna 2010

KDE 4.3.5 kompletní v oficiálních repozitářích, zatím v Main / Testing

Jak jsem již napsal včera, KDE 4.3.5 bylo uvolněno pro Mandrivu 2010 skrze oficiální repozitáře. Včera jsem také napsal, že zatím nebyla uvolněna česká lokalizace pro tuto verzi KDE a bylo tak potřeba nainstalovat lokalizaci z KDE staršího. To však dnes již neplatí a mezi aktualizacemi se již i nachází i český lokalizační balíček.

KDE 4.3.5 se však stále nachází pouze v testovacím repozitáři (Main / Testing), který není defaultně aktivovaný a většina uživatelů tak balíčky s novým KDE nevidí mezi aktualizacemi. Tento repozitář je totiž určen pouze pro testovací účely a uživatelé, kteří chtějí ověřený software (co se týče kvality) společností Mandriva, musejí počkat, až se nové KDE 4.3.5 dostane mezi řádné aktualizace, což může ještě pár dnů / týdnů trvat.

Zkušenější uživatelé mohou KDE nainstalovat pro testovací účely již dnes. Osobně nové KDE testuji, po první aktualizacích mi přestalo fungovat KDM, což je přihlašovací obrazovka, pomocí které se lze přihlásit do systému. Stačilo však přepnout jako root přihlašovací obrazovku na GDM a vše bylo v pořádku. Tento problém byl již opraven a KDE mi již nyní funguje k plné spokojenosti i s KDM přihlašovací obrazovkou.

Toto KDE je pravděpodobně posledním oficiálním KDE pro Mandrivu 2010, sice za pár dní vyjde KDE nové (přesněji 9. února 2010), leč Mandriva jej neplánuje vydat pro Mandrivu 2010, ale oficiálně jej použít až v nové verzi své distribuce, ve verzi 2010.1, která vyjde v červnu tohoto roku. Neoficiálně budou balíčky dostupné pravděpodobně z FTP mirroru KDE, případně z MIB repozitáře, to však ukáže až čas. Neoficiálně znamená, že balíčky nebude vytvářet Mandriva, ale někdo jiný, tedy komunita.

Pro inspiraci přidávám pár videí z testovacích verzí KDE 4.4:







Žádné komentáře:

Okomentovat