17. října 2009

Jak jsem celý den instaloval Mandrivu 2009.1

V dnešním článku bych se rád zmínil o tom, jak jsem celý den instaloval nejnovější stabilní verzi Mandrivy Linuxu - verzi 2009.1, která bude záhy vystřídána novější verzí, verzí 2010.0. Celý problém byl na první pohled triviální...

Psalo se datum 15. říjen 2009, venku nevlídně, sněží a já ráno zapínám počítač s tím, že zas něco málo udělám na své bakalářské práci, kterou letos píši. Objeví se dobře známý boot manager (GRUB - textový), vybírám Mandrivu s tím, že se dám do práce. Objevu se přihlašovací obrazovka a klávesnice ani myš nereagují. Zatím mě to nevyvádí z míry, stalo se mi to i dříve a bug je i v erratě i s postupem, jak tento bug opravit, postup však nepomáhá a ani jedno z mých linuxových jader není schopno inicializovat klávesnici a myš po startu KDM (správce přihlašování). Po několika dalších pokusech se rozhoduji k reinstalaci s ponecháním konfigurace (adresář /home mám na jiném oddíle než vlastní systém) s tím, že za pár minut bude nainstalováno.

Za pár minut bylo skutečně nainstalováno, leč po zapnutí proprietárních ovládačů NVidie přes průvodce v Mandrivě a následném restartu se mi již však nezobrazuje přihlašovací obrazovka, místo ní vidím jen blikající kurzor. Naprosto stejně se mi chovala i Mandriva 2010 Beta, taktéž mi na mém HW odmítla incializovat KDM, pomocí kterého bych se přihlásil do KDE. TTY samozřejmě byly funkční a já se tak mohl dostat alespoň do textového režimu, abych se podíval, zda-li jsem nenechal odškrtnutu možnost týkající se automatického přihlášení do grafického režimu (přesnou frázi si nepamatuji), zjištuji že nenechal.

Další čas (1/2 hodiny) jsem zkoušel i další možnosti, třeba jako použít nouveau ovládač, ten se mi nepodařilo ani nainstalovat. Nakonec zjištuji, stejně jako tomu bylo u Mandrivy 2010.0, že pokud mám svobodné ovládače, pak je všechno v pořádku, stačí však místo nich nainstalovat proprietární a vidím jen výše uvedený kurzor v levém horním rohu obrazovky. Zkoušel jsem i ovládače přímo stažené ze stránek NVidie, leč ani ty nepomohly a to jsem si dal extra pozor na to, zda-li instaluji ty správné - v mém případě Leagacy (GF 4 MX), opět to skončilo blikajícím kurzorem.

Z toho jsem usoudil, že prostě GF 4 MX mi v Mandrivě 2009.1 prostě již nepůjde (a předtím mi šla pouze proto, že jsem přecházel na tuto verzi Mandrivy z 2009.0, kde mi ta karta bez problémů fungovala), za což může, dle mého asi nový X server. Nyní jsem měl tři možnosti - nechat si nastavené pouze otevřené ovládače, nebo si nainstalovat starší verzi Mandrivy, kde mi ta karta funguje, nebo vyměnit novou grafickou kartu. Doma jsem měl ještě NVidia GeForce FX 5500 256 MB VRAM, kterou ale jsem nepoužíval, protože dělala hluk a nepomohlo ani čištění.

Nakonec jsem si řekl, že to ještě s touto kartou(FX 5500) ale zkusím, ještě jednou jsem ji "profouknul" a vložil do počítače. Jako zázrakem byla karta poměrně tichá (má malý větráček) a já se rozhodl, že Mandrivu ještě jednou reinstaluji, abych zajistil, že předchozí a nový ovládač grafické karty se nebudou "hádat". Za dvacet minut jsem zjistil, že i po aplikaci proprietárních ovládačů se mi objeví KDM a já tak budu moct se přihlásit do KDE.

Zde mě však čekalo další nepříjemné překvapení, ať jsem se snažil, jak jsem chtěl, nedokázal jsem přinutit Mandrivu, aby mi nastavila obnovovací frekvenci monitoru na 85 Hz, které používám na svém CRT monitoru.Když jsem nastavil rozlišení na 1024*768, tak jsem prostě nemohl nastavit obnovovací frekvenci na víc, než 70 Hz, což je u CRT monitoru problém.

Zkoušel jsem i editaci xorg.conf, kdy jsem zkoušel různé ModeLine, kdy jsem se konečně dostal do bodu, že jsem měl rozlišení 1024*768 na 85 Hz obnovovací frekvence, leč pokud jsem měl nastavenu obnovovací frekvenci na tuto hodnotu, tak se šířka obrazovky snížila přibližně o 1/3 a výška také, což mi jindy nedělalo a já tak usoudil, že jsem se moc daleko opět nedostal.

Až něco před půlnocí jsem to vyřešil, stačilo provést editaci xorg.conf, stránku, kde jsem návod našel si již bohužel nepamatuji, bylo jich opravdu hodně, co jsem za ten den prošel.

Editace jako taková byla velmi jednoduchá, stačilo najít část "Subsection "Display"" , těch částí, které se takto jmenují, je sice více, ale stačí si najít tu, u které je "Depth 24" a v ní přepsat "1024x768" na "1024x768_85", ještě jsem musel myslím nastavit dva řádky, aby vypadali takto:

HorizSync 31.5-70.0.3
VertRefresh 50.0-85.0

Po restartu X11 mi konečně naskočil monitor na 85 Hz. Bylo něco před půlnocí a já mohl jít skoro spát....

Ještě jedno upozornění:

Nesprávným nastavením obnovovacích frekvencí riskujete poškození monitoru! Výše uvedené hodnoty fungují na mém monitoru, nemusí ale na Vašem.

1 komentář:

  1. takovéhle anabáze znám ... a občas je to k zoufání když banální problém ne a ne vyřešit...
    tak hlavně že "běží" a doufejmě že 2010.0 bude zase o krok dál k naší spokojenosti a hlavně již méně šedivých vlasů :-)

    OdpovědětVymazat