14. července 2009

Peazip 2.6.3

Dnes, 14. července 2009, byla vydána nová verze komprimačního programu PeaZip, verze 2.6.3. Tato verze je opravná, a tudíž nepřináší novou funkcionalitu, ale opravuje objevené chyby a vylepšuje podporu pro 90 rozšíření. Tato verze, jako každá jiná před ní, je v českém jazyce a dalších 17 jazycích a další se dají navíc i doinstalovat.

Krátké představení programu:

PeaZip je bezplatným multiplatformním komprimačním programem a je tak alternativou např. pro placený WinRAR, WinZip (Windows, obojí placené), případně pro bezplatný 7-zip (multiplatformní). Program podporuje 90 různých typů archívů pro rozbalení a dokáže vytvářet12 různých druhů archívů (ZIP, 7ZIP, TAR, ARC a další...). Obsahuje grafické prostředí podobné WinRaru a uživatel si může vybrat mezi verzí s Qt či GTK (toto platí pro linuxovou verzi).

Je k dostání i v přenosné verzi, tudíž si jej můžete zkopírovat na flash disk a použít na jakémkoli počítači, a to jak s Windows, tak i jakoukoli moderní linuxovou distribucí. Dále podporuje heslování a šifrování archívů. Je šířen pod licencí LGPL v3, tudíž je dostupný i se zdrojovými kódy, které jsou napsány v Pascalu.

Tento program je výbornou alternativou pro WinRAR, WinZIP (obojí je pro Windows, obojí placené) či ARK, 7ZIP a další komprimační programy. Více o tomto programu se dozvíte v průběhu tohoto týdne, pokud mi to čas dovolí.

Screenshot:




Dostupnost:

Tento program se nenachází v oficiálních repozitářích Mandrivy, ale existuje MIB repozitář, na kterém se tento program nachází, ale vlivem zpoždění, než se tento program dostane do repoziráře MIB, se může stát, že se na něm bude vyskytovat starší verze 2.6.2, v tom případě je připraven RPM balíček, pomocí kterého tuto verzi nainstalujete.

Pro uživatelé jiných systémů a platforem existuje na domovských stránkách programu download stránka, na které si vyberete svoji platformu (Windows nebo GNU/Linux) a stáhnete si instalní soubor (balíček).

2 komentáře: