12. května 2009

OpenOffice.org 3.1 v češtině

7. května 2009 vyšla nová verze OpenOffice.org - verze 3.1. Nikdy však nebylo čekání na českou verzi tak dlouhé, jako v případě této verze. Nevím, čím to je dáno, ale na oficiálních mirrorech není česká verze ještě doteď (12. května 2009), samozřejmě jsem nemohl vyzkoušet všechny, ale vybral jsem ze seznamu mirrorů 5 náhodných.

Až dnes jsem se úplnou z fora Mandrivy náhodou dozvěděl, že je OpenOffice.org 3.1 je ve zdroji MIB, který je určen právě pro Mandrivu.

Požadavky:

1) Musíte mít nainstalovanou Mandrivu 2009.1 ( nevím, jestli se ve zdrojích MIB pro jiné verze Mandrivy nachází OO.o 3.1)
2) Musíte si přidat zdroje MIB
3) Musíte umět instalovat software v Mandrivě ;-)

Postup:

Nejprve si  přidejte zdroje MIB pomocí těchto příkazů (jako root):

urpmi.addmedia --update MIB-FREE_i686 http://mib.pianetalinux.org/2009.1/i686/MIB-free/ with media_info/synthesis.hdlist.cz

urpmi.addmedia --update MIB-NOFREE_i686 http://mib.pianetalinux.org/2009.1/i686/MIB-nonfree/ with media_info/synthesis.hdlist.cz


Samozřejmě přidat zdroje můžete i  pomocí grafických nástrojů, ale takto to je jednodušší ;-) Dále se doporučuje odinstalovat všechny předchozí verze OpenOffice.org, které máte nainstalované.Poté již klasicky nainstalovat nový OpenOffice.org.

Dejte pozor, ať instalujete správnou verzi, Mandriva 2009.1 totiž obsahuje také OpenOffice.org 3.1, ale pouze jeho RC verzi, obě verze mají stejná jména i označení verze!.Požadovanou verzi OpenOffice.org poznáte dle označení vydání, které najdete ve správci softwaru v sloupečku vydání, musí tam být uvedeno "69mib2009.1".

Nyní stačí vybrat balíčky:

OpenOffice.org (vlastní OpenOffice.org), openoffice.org-help-cs (česká nápověda), openoffice.org-l10n-cs (české rozhraní). Samozřejmě je potřeba povolit nainstalovat i závislé balíčky.

Instalace by měla být dále již bez problémů.

Nepříjemná chyba:

Bohužel se vloudila chyba a OpenOffice.org 3 není možné spustit ihned po instalaci, je potřeba udělat ještě dva kroky.

1) Smažte složku ~/.ooo3 

2) V konzoli jako root:

rm -rf /home/$USER/.ooo3

Od této chvíle by mělo být všechno v pořádku a nemělo by Vám již nic bránit v používání nejnovějšího OpenOffice.org 3 :)

Obrázky:

Úvodní logo (upravené lidmi z MIB): 



OpenOffice 3.1 po spuštění:



Nepříjemná chyba hned po startu OpenOffice.org 3.1:

Žádné komentáře:

Okomentovat