15. května 2009

KDE 4.2.3

6. května 2009 byla vydána zatím poslední stabilní verze KDE, verze 4.2.3, a já osobně čekal na chvíli, kdy se toto vydání dostane do oficiálních zdrojů Mandrivy, přesněji kdy se přesune z tesing větve do backports, tam totiž bývají umísťovány dobře otestované verze softwaru. Tato chvíle do dnešního dne nenastala a já, jelikož nemám velkou trpělivost, jsem se rozhodl, že ji zkusím již z toho testingu a zatím to vypadá, že jsem dobře udělal.

a) Čeho jsem si všimnul u této verze KDE:

Jak je z čísla verze KDE patrné, jedná se o tzv. opravné vydání, čili opravuje "pouze" objevené chyby a nepřidává žádné nové funkce (někdy s malími vyjímkami). I tak je ale dle mého názoru záhodno provést aktualizaci, své důvody se pokusím vysvětlit na následujících řádcích.

1) Rychlejší kopírování  

Až do KDE 4.2.3 jsem měl osobně problémy s kopírováním dat pomocí Dolphina, jednalo se o výkonostní problémy při kopírování, kdy klesala rychlost kopírování hodně pod 1 Mb/s což bylo velmi málo, a to jak na EXT3 či NTFS oddíl. Problém vždy vyřešilo přepnutí správce souborů na jiný (Thunar, Nautilus...). V ostatních grafických prostředích bylo vše dobré a rychlost kopírování byla normální.

Až toto vydání KDE 4.2.3 tuto chybu opravilo a rychlost kopírování i přes Dolphina je na výborné úrovni.

2) Ostraněno rozmazávání náhledů 

Další, co bylo opraveno, ač zatím pouze z části, je chyba, kdy při prohlížení tapet či widgetů, které je možné stáhnout přes průvodce v KDE, se při rolování myší nahoru stávalo, že se náhledy tapet "rozmázli" a vy jste tak viděli pouze jednu, viz screenshot:

 Typická chyba KDE 4.2.x



Tato chyba byla opravena, leč pouze jen z části, mě osobně se toto již neobjevuje, pokud v těchto průvodcích používám kolečko myši pro posun nahoru či dolů, pokud použiji klasický postup, čili táhnutí za posuvník, pak je chyba opět tu, ale jen pokud "jedu" zezdola nahoru, jinak už ne.

K této funkcionalitě bych si dovolil ještě poznámku. Pomynu-li výše uvedenou vadu na kráse, jedná se o jednu z funkcí, která mě na KDE 4.x potěšila nejvíce, protože již nemusím procházet stránky s tapetami, widgety a vzhledy, abych si upravil vzhled, ale stačí pomocí šikovného průvodce vše nastavit v pohodlí operačního systému.

Nevýhodou je, že tyto nástroje fungují zatím jen s jedním webem, co vím.

3) Dolphine je již velmi rychlý


Na Dolphinovi mě mrzela ještě jedna věc(krom té uvedené v bodě 1 vše), a sice že pokud jsem otevřel adresář obsahující více položek, než je výška okna Dolphina a musel jsem tak použít posuvník pro "srolování" níže, pak toto "rolování" bylo velmi trhané a nepěkné. 

V KDE 4.2.3 je i toto minulostí a trhání se již nekoná.

b) Zápory

Setkal jsem se zatím pouze s jedním problémem, a sice že se mi během aktualizace odinstaloval můj oblíbený program  KolourPaint (náhrada za Malování ve Windows), který šel ale normálně nainstalovat zpět ihned po aktualizaci.

Ještě musím zmínit jeden fakt jako zápor, ale není to zápor jen KDE 4.2.3, ale KDE 4.2.x,a  sice že Dolphine se stále ještě poměrně dlouho otevírá.  

c) Instalace

Jelikož se KDE 4.2.3 nachází v testing zdroji, je instalace mírně komplikovanější, protože tento zdroj není automaticky zapnut, natož nastaven jako aktualizační, proto jej musíte nejprve zapnout a poté nastavit jako aktualizační.

Od Mandrivy 2009.0 je zablokované dodatečné měnění nastavení zdroje, zda je či není aktualizační. A v tom vtkví problém, protože pokud jste si přidali zdroje pomocí nástroje v Mandrivě, pak máte testing zdroje jednak deaktivované, jednak nejsou nastaveny jako aktualizační.

Nyní tedy máte na výběr ze dvou možností, buď smažete dané zdroje (budou potřeba 2) a přidáte je jako aktualizační, nebo zeditujete jeden soubor a nastavíte potřebné zdroje jako aktualizační. Já osobně si vybral editace, protože je jednodušší.

Postup:

POZOR! Následující postup zapne zdroje, jejíchž obsah je pouze pro testování, čili je zvýšeno riziko zavlečení nějaké chyby do systému. U mě vše fungovalo v pořádku, ale to nezaručuje to, že tomu tak bude i u Vás. 

1) Otevřít konzoli.

2) su, zadat root heslo.

3) gedit /etc/urpmi/urpmi.cfg (Je dobré tento soubor někde zazálohovat, třeba pomocí nabídky Soubor - Uložit jako... v geditu pro případnou obnovu, gedit můžete pochopitelně zaměnit za Váš oblíbený textový editor)

4) V otevřeném dokumentu si najděte část Main\ Testing a Contrib\ Testing. Obě části jsou ohraničeny složenými závorkami {}, v těchto závorkách vyhledejte u každé části slovo ignore a smažte jej, tím povolíte tento zdroj. Do obou částí ještě připište update, čímž jej nastavíte jako aktualizační.

5) Toť vše. Stačí změny uložit a pomocí Mandriva Control Centre (Ovládací centrum Mandriva Linuxu) zkotrolujte aktualizace jak jste zvyklí, samozřejmě můžete i nic nedělat a počkat, až se Vám vedle hodin objeví aktualizační aplet.

Pokuď jste vše provedli správně, pak by se mezi aktualizacemi mělo objevit i KDE 4.2.3.

d) Další vydání

Je vysoce pravděpodobné, že výjdou ještě další opravná vydání KDE 4.2, a že tedy není 4.2.3 posledním vydáním KDE 4.2.

Již dnes ale můžete zkusit KDE 4.3, které vyšlo ve verzi Beta1, 13.5. 2009. Jak je již ale z verze patrné, jedná se stále ještě o poměrně ranné vydání, které určitě ještě obsahuje řadu chyb, čili je doporučeno instalovat pouze s velkým rozmyslem. Toto KDE se nachází v Cookeru.

1 komentář:

  1. Ahoj Jakube, je velká škoda, že na ftp serverech kde.org nejsou balíčky pro Mandrivu. Přece jen je s podívem, proč to mandriváci dali do testingu... Takový hrdina nejsem, počkám, až se to dostane někam do main/backports. I když mám dojem, že se dřív dočkám ubalených balíčků KDE 4.3 (přímo z ftp kde.org) než 4.2.3 od Mandrivy. Kapku smutné.

    btw - to nové jádro, které jsem dnes stáhl (2.6.29.3-1mnb), vypadá dobře... :-)

    OdpovědětVymazat