5. března 2009

KDE 4.2.1 a jak opravit některé jeho chyby

Jak jistě víte, včera(4. 3. 2009) kolem 22:00 bylo vydáno nové KDE, tentokrát verze 4.2.1. Největším překvapením, byl pro mě fakt, že pro Mandrivu byly ihned a jako první vytvořené binární balíčky(RPM), za což se zasloužili lidé z kde.org, za což jim děkuji.

a) Instalace:

Pro úspěšné provedení instalace musíte nejprve přidat DVA zdroje pomocí konzole s root právy:
  • 32 bitové platformy

    urpmi.addmedia kde42-20090 http://ftp.fi.muni.cz/pub/kde/stable/4.2.1/Mandriva/2009.0/RPMS/i586 with media_info/hdlist.cz

    urpmi.addmedia kde42-20090-noarch http://ftp.fi.muni.cz/pub/kde/stable/4.2.1/Mandriva/2009.0/RPMS/noarch with media_info/hdlist.cz
  • 64 bitové platformy

    urpmi.addmedia kde42-20090 http://ftp.fi.muni.cz/pub/kde/stable/4.2.1/Mandriva/2009.0/RPMS/x86_64

    urpmi.addmedia kde42-20090-noarch http://ftp.fi.muni.cz/pub/kde/stable/4.2.1/Mandriva/2009.0/RPMS/noarch with media_info/hdlist.cz
Nyní stačí pouze počkat, až Vás systém vyzve k aktualizaci a zaktualizovat systém, popřípadě provést aktualizaci ručně. Pro ty, co nemají předchozí KDE vůbec nainstalované, tak je dostupný task balíček, stejně jako v předchozích verzích KDE.

b) První postřehy

Toto vydání KDE je čistě opravné, a proto bych se rád jen zmínil, zda-li byly opraveny chyby, kterých jsem si všiml u verze 4.2.

  • Ne zcela dodělané panely
  • Největší problémy mi při nastavování KDE 4.2 dělaly panely, kdy jste třeba vymazali z panelu položku a ona se Vám po opětovném přihlášení objevila v podobě nefunkční ikony. Více o tomto problému i s postupem řešení se můžete dočíst třeba zde . Tento problém zdá se býti zažehnán, leč jej vystřídal problém podobný - po aktualizaci na verzi 4.2.1 se mi samovolně přesunuly některé ikony. Tento problém jsem vyřešil tak, že jsem si naskládal ikony tak, jak jsem si přál je mít a poté jsem jednu z nich (libovolnou) smazal, a znovu ji vložil na původní místo. Poté jsem se odhlásil a vše OK.

    Dalším problémem, se kterým jsem se setkal je, že po aktualizaci se mi některé z panelů samy zvětšily. Zkoušel jsem vše podle výše uvedeného návodu, leč nepomohl. Nakonec pomohla jedna jednoduchá věc - zvětšit problematické panely na maximum, zamknout widgety, pár sekund počkat, odemknout widgety a uvést panely do požadované velikosti, opět uzamknout widgety, odhlásit se a přihlásit se, poté bylo již vše OK. Vše jsem se pokusil vysvětlit na obrázku níže.
    Jedna rada na závěr této části: Snažte se mít obě táhla na stejné úrovni, mám za to, že pokud nejsou, pak to dělá problémy, ač vše na oko vypadá, že je OK.
    Optimální nastavení velikosti panelů
  • Problém s "poskakujícím kurzorem"
  • Již v KDE 3.x Vám při inicializaci nějakého programu skákala u myši ikonka daného programu, pochopitelně tomu tak je ve verzi 4.2 i 4.2.1, leč ani v jedné z těchto verzí nefunguje správě, tedy alespoň u mě ne. Ikonka sice skáče, ale je zdeformovaná a nejde ji vůbec rozpoznat většinou. Jak již je zmíněno výše, tato kosmetická chyba se vyskytuje i ve verzi 4.2.1, ale je jednoduché ji obejít.

    Stačí, aby jste oželeli skákání a místo toho si ponechali klasickou statickou ikonku, případně stejně jako já si zvolily ikonu blikající.

    Jak na to? Stačí kliknout na ikonu klíče se šroubovákem (nachází se vedle K-Menu), případně spustit příkaz systemsettings (ALT-F2 , do kolonky napsat systemsettings a zmáčknout enter). V něm klikněte na ikonku Plocha a v okně, které se Vám objeví, vyberte možnost "Odezva při spouštění aplikací" z levého menu. V roletkovém menu poté vyberte jiný typ kurzoru a kliknutím na Použít volbu potvrďte. Toť vše.
To jsou zatím jediné dvě chyby, které jsem za necelých 24 hodin, co bylo KDE 4.2.1 oficiálně vypuštěno, objevil. Snad někomu mé postupy pomohly, což bylo i hlavním úkolem tohoto článku. Pokud objevím další chyby a jejich řešení, rád se o ně podělím touto cestou.

Vlastní aktualizace KDE 4.2 na KDE 4.2.1 byla jinak bezproblémová, jak již bylo napsáno výše, tato verze KDE je pouze opravná, čili nečekejte nějakou novou funkcionalitu. Ostatně novinky (seznam opravaných chyb) v této verzi si můžete přečíst třeba zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat