24. února 2009

Perex a můj blog

Po celou dobu, co píši na bloggeru, mě celkem mrzelo, že nepodporuje perex (až do dneška jsem ale netušil, že se tomu tak říká), nikdy mě to ale nemrzelo natolik, abych se pídil po nějakém možném řešení.

Pro ty, co nevědí, co je to perex, tak vězte, že se jedná o rozdělení článku na dvě části, kdy na titulní stránce blogu vidíte pouze úvodní část článku a zbytek uvidíte až po kliknutí na daný odkaz. Výhodou je, že se nemusejí načítat všechny obrázky a podobně obsažené v článku při každém načtení úvodní stránky blogu, ale pouze pár úvodních řádků každého z článků.

Až když jsem napsal 4 články o nově přicházející Mandrivě 2009.1, začal jsem pomalu uvažovat o tom, jak zefektivnit načítání blogu, protože díky obrázkům, použitých ve zmíněných článcích se načítání stránky prodloužilo.

Mé hledání vyústilo k napsání dotazu do Google Groups, kde mi bylo velmi přátelsky a rychle odpovězeno. Nakonec jsem díky tomu narazil na tento blog, kde je v češtině napsáno, jak perex použít i na bloggeru, ač je to trošičku složitější, než třeba ve Wordpressu, kde na to bylo speciální tlačítko v editoru jednotlivých článků, pokud se nepletu.

Zatím jsem perex použil u článků, které obsahují opravdu hodně obrázků, jedná se pochopitelně o výše uvedené 4 články.

Budu moc rád, když mi napíšete, třeba do diskuze pod článkem, co si o použití perexu na mém blogu myslíte.

Dle Vašich reakcí se nakonec rozhodnu, zda-li je perex přínosem a zda-li ho budu i nadále používat či nikoliv. Za reakce samozřejmně děkuji.

2 komentáře:

  1. Mě osobně to vyhovuje. To jedno kliknutí navíc mi nevadí. Naopak, když bylo na úvodní stránce několik dlouhých článků popisujících třeba instalaci MDV, stránka se stávala nepřehlednou.
    Takže já jsem spokojen.

    Aminux

    OdpovědětVymazat
  2. Netuším, jestli v roce 09, kdy byl psán článek, čudl ještě nebyl, neboť aktuálně je tlačítko pro perex v editoru pod znakem přetržené stránky.

    OdpovědětVymazat