19. února 2009

Mandriva Linux 2009.1 BETA v akci, díl 3

Jak jsem již před nedávnem informoval, 13. února 2009 byla vydána nová testovací verze Mandrivy Linuxu 2009.1, verze BETA. V článku jsem také napsal, že budu pokračovat v článcích o vývojových verzích Mandrivy Linuxu 2009.1 a dnes tedy vychází třetí díl.

V tomto díle si ukážeme, jak nainstalovat edici ONE na což navážeme v dalším díle, kde si ukážeme základní nastavení systému jako takového.

a) Co se tedy testuje:

Testuje se nejnovější testovací verze Mandrivy Linuxu 2009.1, verze BETA a zvolil jsem edici ONE, své rozhodnutí jsem již zdůvodňoval ve výše odkazovaném článku.

Edice ONE je LIVE systémem, který běží přímo z CD a není potřeba jej instalovat (ale nic Vám v tom ani nebrání ;-) ). Stáhnout si ji můžete například z odkazů, které jsem uvedl ve výše odkazovaném článku.

Jedinou nevýhodou této edice(ONE) je fakt, že zatím není v české verzi, česká edice ONE vyjde až coby RC1 verze.

DVD verze by měla obsahovat i Češtinu, česky byla jak alpha, tak i alpha 2 verze, tak pevně doufám, že i beta je česky.

Testuje se edice ONE s GNOME. Důvod je jednoduchý, osobně preferuji toto prostředí, protože je více odladější a méně hardwarově náročné.

b) Jak se testuje:

Dnešní test jsem rozdělil nakonec na dvě části, prvá popisuje spuštění a instalaci systému na pevný disk.

První část je prováděna virtuálně, pomocí virtualizačního programu VirtualBox 2.1.2_OSE. Vytvořil jsem virtuální disk o kapacitě 9 GB fixní velikosti. Fixní velikost virtuálního disku je důležitá, bez ni se mi neukončila úspěšně instalace předešlé verze alpha.

Druhá část bude pojednávat o vlastním prostředí operačního systému. V dnešní části se zaměřím především na nástroje Mandrivy. Tuto druhou část najdete coby nový článek (díl 4).

c) Na čem se testuje:

Testovací sestava je naprosto stejná, jako v prvním či druhém díle tohoto seriálu článků a najdete ji zde.

d) První část testu:

Po vložení CD a zapnutí virtuální PC mě přivítalo loadovací okno. Pokud něco stisknete během bootování, pak se Vám ukáže i textový výpis. Povšimněte si prosím, že již je dobře zobrazena verze Mandrivy.



Grafický start


Textový výpis při bootování

Po ukončení načítání mě však přivítalo nepříjemné překvapení:

První chybová hláška, kterou ve vývojových verzí vidím

Naštěstí řešení tohoto problému je celkem jednoduché, stačilo abych třikrát vybral YES, napsal root heslo (je nastaveno defaultně na root, samozřejmně jen v LIVE systému) a X server se sám restartoval již do fungující podoby. Zvláštní je, že toto nenastane vždy.

Ihned po vyřešení problému se mi zobrazil průvodce nastavení:

Vybrání jazyka(čeština chybí, viz výše)

S licencí musíte souhlasit, jinak se restartuje PC


Nastavení česové zóny ...


...a klávesnice


Po zvolení klávesnice se již spustil vlastní systém, jehož vzhled si můžete prohlédnout na následujícím obrázku. Jedná se o GNOME ve verzi 2.25.90 (neboli 2.26 BETA). Více o novinkách se můžete dočíst i zde.

Instalace systému:

Jak již jsem napsal výše, tuto verzi můžete i nainstalovat. Toto provedete pomocí dvojtého kliknutí na ikonku Live Install, kterou najdete na ploše. Instalací Vás provede průvodce(pokud není napsáno jinak, kliknul jsem na Next, případně OK nebo Continue):

Úvodní okno instalátoru


Rozdělení disku

V tomto bodě přichází na lámání chleba, protože pokud si nedáte pozor, můžete přijít o data, která máte na disku. Doporučuji k přečtení třeba tuto stránku. Jedná se sice o manuál k aktuální stabilní verzi Mandrivy Linuxu, ale část o formátování je více méně stejná a je tudíž aplikovatelná i pro tuto novější verzi.

Osobně jsem pro demonstrační účely zvolil možnost Custom disk partitioning a pomocí tlačítka Next jsem pokračoval v instalaci.

Bezpečnostní upozornění


Mé rozdělení virtuálního disku

Kliknutím na Create jsem si začal tvořit oddíly na disku.


Takto vypadá nevyplněný dialog pro přidání oddílu. Start sector říká, od kterého sektoru disku se bude vytvářet oddíl. Tuto hodnotu prosím neměňte. Size in MB je velikost vytvářeného oddílu, musí být menší, než je velikost celého disku. Ve filesystem type si volíte souborový systém, který chcete použít (osobně jsem využil EXT 3, EXT 4 se ještě nemůže používat pro boot zařízení, protože chybí podpora v GRUBu a systém by tak byl nebootovatelný). Mount point je velmi důležitá část, definuje, jak se daný oddíl použije(/, /home,/root). Preference definuje, jestli daný oddíl bude primárním nebo sekundárním oddílem. Přiznám se, že jsem toto políčko zapomněl až na jeden případ vypnit a systém si s tím dokázal poradit.


Definice prvního oddílu - /


Definice druhého oddílu - swap
(doporučuje se velikost 2 x velikost RAM)


Definice třetího oddílu - /home


Výsledek

Ještě jednou překontrolovat a pokračujeme kliknutím na Done.Tímto započne formátování jednotek a vlastní instalace systému.

Formátování


Odebrání nepotřebných ovládačů


Instalace


Instalace zaváděče


Instalace zaváděče II.


Po kliknutí na Finish se instalace ukončí a systém je nainstalován. Nyní jej stačí restartovat a vytáhnout CD.

Po startu Mandrivy z pevného disku na nás čeká ještě jeden průvodce, pomocí kterého nastavíte prostředí Mandrivy:

Nejprve vyberte svou zemi - Česká Republika zatím chybí :(
Vyberte oblíbenou zemi a pokračujte pomocí tlačítka Next.


Ihned poté se automaticky aktivují, aktualizují a nastaví zdroje


Vytvoříme si uživatele


Dobrovolná registrace...


...já ale již sem registrován, a proto jsem registraci stornoval


následná obrazovka s instrukcemi


Poté se již začalo spouštět GNOME 2.26 BETA (označeno je stále jako 2.24)

Mandriva je nainstalovaná a nastartovaná



4 komentáře:

  1. Chybějící ČR v seznamu je bohužel vadou i předchozího vydání (dosud neopravené).

    Bug (https://qa.mandriva.com/show_bug.cgi?id=48019) je nahlášen od 19.2.2009, tak snad do do finální verze opraví.

    Nebo nás ti francouzi prostě nemaj rádi :))

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mě to zarazilo při psaní článku, ale jelikož se jedná o INT verzi, která není pro nás určená, tak je to asi v pořádku. Ve wiki mandrivy je napsáno, že RC už bude i v EXTRA verzi, čili i s Češtinou :)

    OdpovědětVymazat
  3. V pořádku to rozhodně není. V seznamu ČR chybí i při nastavování v Mandriva Control Center v již nainstalovaném systému. Nějak jsme jim prostě vypadli ze seznamu, ale snad to dají dokupy. Je to tak i po instalaci z DVD, takže to není chyba pouze int verze LiveCD.

    OdpovědětVymazat
  4. Aha, děkuji za upřesnění. Já bohužel s DVD edicí nemám zkušenosti ve verzi BETA, v alphách jsme uvedeni byly...;-)

    OdpovědětVymazat