14. ledna 2009

Mandriva 2009.1 v akci

Den před Vánoci 2008 vyšla alpha verze přicházející Mandrivy 2009.1 a já se nakonec rozhodl, že ji vyzkouším a podělím se s Vámi, o své zkušenosti s touto verzí Mandrivy.

a) Dostupnost, základní informace:

Alpha verze Mandrivy 2009.1 je dostupná pouze ve verzi DVD, a to jak pro 32. bitové, tak i 64. bitové procesory. Seznam oficiálních mirrorů, ze kterých si můžete tuto verzi stáhnout, najdete zde.

O jednotlivých vlastnostech této verze(čili ve finální verzi se to může lišit) si povíme později, nyní bych vypsal nejdůležitější informace:

Kernel: 2.6.28.r8
KDE: 4.2 beta 2
GNOME: 2.52.2
uname -a : Linux localhost 2.6.28-desktop-0.rc8.1mnb #1 SMP Fri Dec 12 15:53:52 EST 2008 i686 AMD Athlon(tm) XP 2000+ GNU/Linux

b) Příprava a informace o testování

Jelikož se jedná o alpha verzi, tak jsem se rozodl pro virtualizaci pomocí Virtual Boxu, verze 2.1.0 OSE. Virtuálnímu disku jsem přiřadil 10 GB a testuje se na Mandrivě 2009.0 se všemi záplatami. Počítač(fyzický) má parametry:

AMD AthlonXP 2000+,
1,5 GB RAM
GF FX 5500, 256 MB

c) Vlastní instalace

Instalace probíhala velmi jednoduše, jedinné, na čem jsem poprvé zhavaroval bylo, že jsem při vytváření virtuálního disku vybral možnost vytvoření disku s proměnnou velikostí, potom mi Mandriva odmítla nainstalovat zaváděč a nepomohlo ani obnovení zaváděče ze záchranného systému, které je k dispozici na instalačním médiu, Mandriva prostě nenaběhla.

Je proto naprosto zásadní, aby jste vybrali při vytváření virtuálního disku ve Virtual Boxu, aby se jednalo o disk s pevnou velikostí.

Vlastní instalace byla již bezproblémová a probíhala tak, jak jsme u Mandrivy zvyklí. Jedinného, čeho jsem si všiml, že je špatně je, že v některých chvílích měl instalátor v záhlaví uvedeno, že se jedná o Mandrivu 2008.1 popřípadě o jinou verzi, ne o verzi reálnou - 2009.1. Nainstalovaná verze je samozřejmně verze 2009.1. Tyto "nedodělky" se dají samozřejmně pochopit - jedná se o velmi rannou verzi.

Délka instalace byla přibližně 60 minut, je ale nutné si uvědomit, že vše probíhá virtuálně, čili je vše pomalejší, v reálném provozu bych viděl délku instalace na polovičním čase.

Nyní si ukážeme instalaci v obrazu, neukládal jsem obrazovky, ve kterých nepožaduje instalátor interakci s uživatelem. Každý screenshot si dovolím okomentovat. Všechny screenshoty zvětšíte kliknutím na screenshot.

Po startu virtuálního PC a naběhnutí boot menu na DVD Vás přivítá toto okno:



Aby se Vám objevilo taky CZ boot menu, jako mě, tak nejprve musíte změnit jazyk na CZ pomocí menu, které se Vám objeví po stisku F2. Pokud jste náhodou nezvolili Češtinu, nic se neděje, Češtinu (společně s dalšími světovými jazyky) můžete vybrat během instalace, případně již v naběhnutém systému doinstalovat. Ač se jedná o pouhou Alpha verzi, tak již v ní máte k dispozici českou verzi.

Po vybrání jazyka a následném vybrání možnosti "Instalovat Mandriva Linux 2009" (zde si všimněte první chybičky - opravdu se jedná o verzi 2009.1) pokračujete dalším oknem, ve kterém si ještě jednou a naposledy můžete změnit jazyk instalace. Raději si zkontrolujte, zda-li opravdu máte vybránu Češtinu. Samozřejmně Vám nebrání si vybrat jakýkoli jiný jazyk, který je k dispozici. Já jsem zvolil pochopitelně Češtinu.


Po vybrání jazyka a kliknutí na tlačítko Další se Vám objeví okno, ve kterém musíte souhlasit s licenčním ujednáním mezi Vámi a Mandrivou.


Pro pokračování instalace tedy musíte souhlasit s licenčním ujednáním, což provedete vybráním možnosti "Příjmout" a klikem na tlačítko Další. Dvou ukazatelů myši se nelekejte - jedna je virtuální, druhá je reálná.

V dalším okně instalace si vybíráte své oblíbené rozložení klávesnice. Osobně jsem zvyklý na to, které jsem vybral při instalaci, samozřejmně můžete vybírat z více rozložení, více jich najdete pod možností Více. Opět volbu potvrdte kliknutím na tlačítko Další.


Nyní přichází nejtěžší část instalace - dělení disku. Osobně, jelikož jsem instaloval na prázdný disk, tak jsem vybral možnost "Použít volné místo", která zhormátuje volné místo(tzn. místo na disku, kde není žádný souborový systém) a použije ho pro instalaci. Samozřejmně, pokud instalujete Mandrivu na reálný počítač, a ne jako já na virtuální, tak budete mít pravděpodobně jiné možnosti a je jen na Vás, pro jakou se rozhodnete.

Osobně jsem tedy vybral první možnost a pokračoval kliknutím na tlačítko Další, čímž došlo k naformátování virtuálního disku.

Poté se objevilo další okno.


Nyní se Vás instalátor ptá na to, zda-li má zkopírovat DVD na disk, čímž instalace potrvá o něco díle, ale budete pak mít kdykoli k dispozici software na uloženém DVD, který jste ihned nenainstalovali. Osobně jsem této možnosti nevyužil a pokračoval jsem klikem na "Další".


Jeden z posledních dotazů instalátoru před vlastnín instalací je, jestli nechcete přidat další zdroje pro instalaci. Jelikož není KDE 3.x už ani v Contribu, nepřidával jsem žádné další zdroje a pokračoval jsem kliknutím na tlačítko "Další". Zde si dovolím poznámku, na kterou jsem si vzpomněl až teď, ne aby jste se snažili aktualizovat Vaší stávající instalaci Mandrivy 2009.0, vedlo by to k nestabilitě systému.


V následujícím bodě si můžete vybrat, zda chcete instalovat novou Mandrivu s KDE, s GNOME, nebo si vybrat balíčky k instalaci sám. Osobně jsem vybral GNOME, protojsem se bál, jestli se nebude nové KDE 4.2 beta 2 sekat na virtuálním PC, přeci jen, virtuální PC nemá takový výkon jako PC reálné.

Samozřejmně můžete nainstalovat třeba i jen systém bez grafického prostředí nebo třeba i s oběma prostředími, všechno toto se provádí přes možnost Vlastní. Já jsem tedy vybral možnost GNOME a kliknutím na "Další" jsem pokračoval v instalaci.


Instalace začala. Jak jsem již napsal výše, trvala přibližně hodinu, tento údaj je však zkreslen virtualizací, v reálném nasazení bude doba instalace nepoměrně kratší.


Po dokončení vlastní instalace Vám instalátor nabídne nastavení root hesla a vytvoření uživatele.

To je, co se týče vlastní instalace vše. Poté se již jen nainstaluje zaváděč a objeví se Vám přehledný seznam nalezeného hardware ve Vašem PC. Přiznám se, že jsem zapomněl udělat screenshot této obrazovky, ale je prakticky stejná, jako u instalátoru M 2009.0. Posledním krokem je možnost stáhnutí aktualizací(toho jsem nevyužil) a následný restart.

Po restartu by Vám již měla naběhnout klasická boot nabídka, pomocí které nabootujete do Mandrivy.

d) Poinstalační nastavení

Po prvním nabootování do Mandrivy 2009.0 se Vám objeví průvodce, pomocí kterého se můžete zaregistrovat(zdarma) u Mandrivy, mimo jiné dostanete přístup do fóra mandrivy a podobně. Registrace se dá samozřejmně přeskočit. Já osobně ji přeskočil, protože jsem již zaregistrovaný od verze 2009.0.


Přeskočení registrace můžete provést kliknutím na tlačítko Odmítnout. Pokračovat by jste měli tímto oknem:


Nyní stačí kliknout na Dokončit a mělo by se Vám ukázat klasické přihlašovací okno:



Po kliknutí na Váš profil a napsání hesla by ste se měli přihlásit do Vámi nainstalovaného prostředí.

Nakonec si ještě ukážeme plochu čerstvě nainstalované Mandrivy 2009.1:


Jak jste si asi všimli, moc změn, alespoň na ploše, zatím neobjevíte, oproti aktuální verzi 2009.0.

e) Příští díl

V příštím díle, který vyjde ještě možná dnes, uvidí se dle časových možností, se zmíním o novinkách, které sebou nová Mandriva přináší a zmíním se i o softwarové nabídce Mandrivy v této verzi.

3 komentáře:

  1. Zdravim.
    Stáhl jsem si alfu 2. Docela šlape, ale hází to nějakou chybu plasmy nebo co. Pokaždé když otevřu nějaký program. Ale jinak programy běží normálně, tak to asi nebude tak vadit.
    Co mě potěšilo je to, že mi chodí internet bez problémů na první pokus. Možná si řeknete, co je na tom zvláštního, ale já měl s předešlou verzí-2009.0 problémy rozchodit stabilně internet. Jednou šel, po restartu zas ne.
    Řešilo se to i na fóru MDV, ale ať jsem zkoušel cokoliv, nic mi nepomohlo. Nebyl jsem jediný, kdo měl tento problém. Systém si zřejmě moc nerozuměl s moji relativně novou deskou. Mám Gigabyte EX 38, síťovka Realtek.
    Ta alfa mě ale potěšila.
    Už se pomalu chystám stahovat betu.
    Pokud pujde vše jak má, finální verzi si koupim.

    Aminux

    OdpovědětVymazat
  2. Pardon, mám tam překlep. Byla to verze 2008.0.

    Aminux

    OdpovědětVymazat
  3. Aminux: Pokud se nepletu, tak v alpha verzi je přítomno pouze KDE 4.2 BETA, čili raná verze KDE 4.

    Co je v Alpha 2 verzi nevím, protože jsem se rozhodl, že budu zkoušet verzi až s LIVE verzí instalačního CD.

    Každopádně na webu KDE.org jsou RPM balíčky pro Mandrivu s finální verzí KDE 4.2.

    viz:

    http://www.mandrivalinux.cz/dalsi-zdroje-kde4-2-pro-mandrivu-2009-0

    OdpovědětVymazat