15. ledna 2009

Mandriva 2009.1 v akci, díl 2

Po včerejším díle, který byl prakticky celý věnovaný instalaci Mandrivy 2009.1 na Váš počítač, se dnes podíváme na to, co získáte instalací Mandrivy 2009.1.

Jak jsem již napsal v prvním díle, nainstaloval jsem Mandrivu s GNOME prostředím. Vedlo mě k tomu hned několik důvodů:

1) KDE 4 je v této verzi pouze betaverzí. KDE 3 není přítomno vůbec.
2) KDE 4 je dle mého názoru náročnější na hardware a jelikož je Mandriva nainstalována na virtuálním PC, pak by nemusela být práce v tomto prostředí zrovna pohodová.
3) Osobně v současné době preferuji právě GNOME.

Testování KDE 4.2 beta 2 jsem si nechal na čtvrtou část článku.

Nyní se již pojme podívat, co nám tedy nová Mandriva 2009.1 přináší.

Naposledy si dovolím poznamenat, že se jedná o pouhou alfa verzi, tudíž složení finální verze bude určitě jiné a jedná se tak pouze o první velmi ranný pohled na Mandrivu 2009.1, která jako taková bude jistě ještě rozšířená o další funkcionalitu a grafické prvky.

Je samozřejmně pochopitelné,že v alpha verzi se nemění grafický vzhled Mandrivy, pouze se přidávají novinky(nové GNOME, KDE,....) a nové funkce. Proto se v této recenzi nebudu příliš zabývat vzhledem, ale hlavně novinkami.

a) Start počítače

Start počítače (boot) se po vizuální stránce vůbec neliší od toho co znáte z M2009 (zkratka pro Mandrivu 2009.0). V textovém výpisu při bootování si všimněte, že je špatně zobrazováno české písmo, což mi dělalo už i u verze 2009.0


Bootloader - opět není uvedena zcela korektně verze Mandrivy

Grafický boot
Textový boot - startuje udev
Textový boot - všimněte si mnoha chyb v diakritice
Příhlášení

Po úspěšném přihlášení se již budete nacházet v prostředí, které by mělo vypadat nějak takto:

Defaultní vzhled GNOME v Mandrivě 2009.1

GNOME je přítomno ve své 2.24.2 verzi a samozřejmně je plně lokalizováno do češtiny(pokud jste postupovali jako já při instalaci, viz. první díl). GNOME je tak v nejaktuálnější verzi(k 15. lednu 2009), čili obsahuje různá vylepšení a opravy chyb, viz zde. Níže uvedené programy jsou česky, pokud není uvedeno jinak.

Internet mi běžel samozřejmně ihned (mám klasické WIFI + router(TP LINK TL-WR543G) + Realtek RTL-8139 + DHCP poskytovatele), čili bez jakýchkoli nastavování. Tak tomu ale je i u klasicky nainstalované Mandrivy.

b) Software

Mozilla Firefox je přítomna v jemně staré verzi - 3.0.4, venku už je 3.0.5. Ze zajímavosti jsem zkoušel test rychlosti připojení přes rychlost.cz a naměřil jsem stejné hodnoty, jako v reálném systému.


Pidgin - jeden z nejznámějších "kecálků" pro GNU/Linux se v nové Mandrivě nachází ve verzi 2.5.2, která je již také mírně zastaralá, před pár dny totiž spatřila světlo světa nová verze - 2.5.4, která opravovala řadu chyb, hlavně v implementaci protokolu MSN. Ihned obsahuje základní sadu pluginů. O nové verzi si můžete přečíst třeba zde.

Osobně mám s tímto klientem velmi dobré zkušenosti již od mých prvních krůčku s Mandrivou. Jediné, co jsem musel udělat bylo, že jsem si doinstaloval QIPovské smajlíky a pomocí pluginu přidal upozorňování na přihlašování a odhlašování kontaktů(plugin guifications)


Transmission - je jedním z poměrně známých bittorentových klientů. Je zastoupen verzí 1.40 (7096). Osobně jsem přes torrenty nikdy nic nestahoval, čili osobní zkušenosti s tímto programem mám nulové.


FileZilla - jeden z nejznámější FTP klientů vůbec je zastoupen ve verzi 3.1.6.


Snažil jsem se pro přehled vybrat ty základní programy pro každou kategorii, pro úplnost se můžete podívat, jaké další programy v sekci Internet jsou k dispozici:


Další podstatnou sekcí programů je sekce Kancelář.

V této sekci nemůžu začít jinak než u OpenOffice.org(dále jen OpenOffice), což je volně dostupnout alternativou k Office od firmy Microsoft.

OpenOffice - je přeinstalován ve verzi 3. Tato verze bude v na začátku února tohoto roku vystřídána verzí 3.0.1. O OpenOffice toho bylo a ještě i bude napsáno mnoho, pro více informací doporučuji české domovské stránky: www.openoffice.cz



Home Bank - domácí účetnictví. Pokud se nepletu, jedná se o novinku v GNOME, ještě ve verzi 2.24.0 nebyla přítomna, program se musel nainstalovat z repozitářů. V GNOME 2.24.2 je již přítomna ihned po instalaci. V menu ji najdete pod Domácí bankou. Je přítomna ve verzi 4.0.1.


Planner - správce projektů. Další nová součást prostředí GNOME, ve starších verzích GNOME (Mandrivy) musel nainstalovat zvlášť. Je k dispozici ve verzi 0.14.3.

c) Závěr, co bude příště:

Tak to jsme si ukázali první dvě sady aplikací v GNOME 2.24.2 a příště se koukneme bleskově ještě na poslední dvě (grafika, zvuk a video) a také se koukneme konečně, co nového přináší Mandriva 2009.1 jako taková, čili na možnosti nastavení a podobně.

Žádné komentáře:

Okomentovat