6. října 2008

Software pro Mandrivu

V následujícím článku bych se rád zmínil o tom, kde já osobně hledám software pro Mandrivu a tento článek by mohl být inspirací třeba pro začátečníky s touto distribucí.

Výchozím bodem je bezesporu nástroj přímo integrovaný do Mandrivy, ano jedná se o Správu softwaru, kterou zapnete například pomocí odkazu v hlavní nabídce. Nebudu se rozepisovat o fungování tohoto nástroje, není to cílem článku, pro vysvětlení činnosti a práce s tímto nástrojem si projděte například tuto volně šiřitelnou knihu nebo si projděte tento článek a poté i tento.

Pokud však zde nenaleznete Vámi hledaný software, pak na to musíte jít jinak. Já osobně, pokud hledám nějaký určitý software pro Mandrivu, tak nejprve zavítám na stránky výrobce daného produktu, zda-li tam nemá vytvořeny RPM balíčky pro Mandrivu. Pokud nemá pro Mandrivu, tak hledám alespoň RPM balíčky pro jinou distribuci. Zda-li ani zde nenecházím RPM balíček, pak zavítám na jednu velmi dobrou stránku, kde se nachází také RPM balíčky, tou stránkou je: http://rpm.pbone.net.

Na tomto serveru najdete mnoho a mnoho různých RPM balíčků, které se Vám mohou hodit. Pokud tedy znáte jméno programu, který hledáte, stačí jej napsat do vyhledávacího políčka A VYBRAT MOŽNOST Search for rpms by name. Pokud by jste totiž nechali vybránu první možnost, pak by se Vám našli i balíčky, které nepotřebujete. První možnost je vhodná třeba pro ty, kteří kompilují program ze zdrojových kódů(viz. níže) a chybím jim určitá knihovna, knihovnu poznáte dle koncovky, např. so.1.

Poslední možností, jak najít RPM balíček je pomocí google.com. Stačí napsat jméno_programu.rpm nebo jméno_programu rpm. Pokud ani toto nepomůže, pak už zbývá jen kompilace programu ze zdrojových kódů.

Kompilace ze zdrojových kódů je daleko těžší než instalace z RPM balíčku. Tato instalace má výhodu, aplikace je poté přizpůsobena více na Váš hardware a spustíte ji na každém GNU/Linuxu, tedy ne jen v Mandrivě. Je ale kapánek složitější a časově náročnější. Kompilaci ze zdrojových kódů vysvětlím podrobně příště.

Poslední klasickou cestou, jak nainstalovat software, je z bin či sh souborů, tato metoda instalace je jednodušší než ze zdrojových souborů, ale zase složitější než z RPM balíčků, protože se musí pracovat v jedné chvíli i s příkazovou řádkou většinou.

Na závěr ještě pár dobrých stránek pro další download RPM balíčků(i jiných):

http://www.kde-apps.org/ - Zde najdete aplikace určené pro KDE, ale drtivá většina aplikací půjde i v GNOME, v ostatních prostředích osobně nevím.

http://www.gnomefiles.org/ - Tentokrát aplikace pro Gnome, opět platí to, co je uvedeno výše.


Žádné komentáře:

Okomentovat