3. října 2008

Dokumentace k Mandrivě

Jelikož jsem začal používat Mandrivu 2008.1, rád bych se zmínil, kde všude jsem hledal a stále hledám informace, novinky a návody na ni, snad tento výčet začátečníci uvítají.

a) Základní literatura

Základním zdrojem vědomostí každého uživatele této linuxové distribuce by měla být kniha Ivana Bíbra, která se jmenuje Mandriva Linux 2008.1 CZ. Koupit si ji můžete třeba zde, společně s knihou dostanete i celkem 4 DVD média, 2 média pro 32. bitovou platformu(1 instalační, 1 s programy) a 2 média pro 64. bitovou platformu(1 instalační, 1 s programy).

Druhou možností je od stejného autora starší kniha Mandriva Linux 2008.0, která je legálně k dostání ve formě PDF zde. Informace o dalších autorových knihách najdete zde, doporučuji projít.

Výše uvedené knihy Vám bohatě postačí pro pochopení Mandrivy Linuxu. Kdo se chce však zaobírat GNU/Linuxem více, pro něj bych uvedl ještě jednu knihu, a sice: Linux: Dokumentační projekt. Tuto knihu si můžete koupit zde, je však i legálně k dostání například zde, v elektronické knihovně (info) serveru root.cz. V této knihovně naleznete ještě daleko více knih, takže si snad vybere každý. Jedná se samozřejmě o linuxovou literaturu.

b) Internetové stránky

Nejprve zmíním dvě stránky:

Domovskými stránkami distribuce Mandriva jsou tyto stránky. Jsou sice psány v angličtině, ale vyzná se v nich i ten, co umí angličtinu jen zběžně. Pro ty, co neumějí anglicky (ale i ostatním), tak doporučuji české stránky Mandriva Linuxu, které najdete zde.

Začátečníkovi se budou hodit především dvě sekce českých stránek Mandriva Linuxu - fórum a wiki stránky.

Z oficiálních stránek Mandrivy navštěvuji nejčastěji tuto, kde najdu informace o aktuální verze této distribuce a navíc i informace o vývoji verze budoucí.

Nakonec bych ještě zmínil tři nejlepší české servery zabývající se GNU/Linuxem obecně. Root.cz , AbcLinuxu.cz, Linuxexpres.cz.

Pro úplné začátečníky s Mandrivou či Linuxem obecně bych ještě zmínil tuto stránku: proc.linux.cz, kde začátečníci naleznou obecné informace o GNU/Linuxu, proč jej používat, co má za výhody a podobně. Pro začátečníky bych zmínil ještě jednu další stránku, a sice tuto, na které nalezenou ekvivalety programů pro Linux, na které jsou zvyklí z prostředí Windows.

Žádné komentáře:

Okomentovat