19. srpna 2008

Zajímavé internetové stránky 2

Při dnešním surfování po internetu jsem narazil na dvě zajímavé stránky:

1)Našel jsem zajímavou recenzi na blogovací server, na kterém mám tento blog(blogspot.com). Recenzi najdete zde, je sice rok stará, ale i tak začátečníkovi pomůže. Nachází se na serveru žive.cz.

2)Na stejném serveru jsem našel i odkaz na článek jednoho tamního blogera, který píše o instalaci Ubuntu pomocí nástroje Wubi. Nejprve by se slušelo říci, co to vlastně Ubuntu je. Ubuntu je jednou z mnoha distribucí operačního systému GNU/Linux. Výhodou GNU/Linuxu je, že je to plnohodnotný operační systém, který je však zcela zdarma i se zdojovými kódy. Nevýhodou je, že pro něj neexistují některé ovládače(zvláště pro exotický hardware, ale i neexotický) a není kompatitibilní s programy z platformy Windows. To však neznamená, že v něm nenaleznete náhradu, která je z drtivé většiny případů zdarma, i když třeba na platformě Windows je tento program placený. Více o GNU/Linux se dozvíte zde.

Wubi je pak nástroj, pomocí kterého nainstalujete Ubuntu přímo v systému Windows jako každou jinou aplikaci. Výhodou je, že nemusíte formátovat disk(či jinak s ním kvůli instalace Ubuntu manipulovat) a nehrozí Vám tak ztráta dat. Pro více informací si přečtěte prosím výše uvedený link.

Osobně jsem tento nástroj zkoušel a mám s ním dobré zkušenosti, ale již ho nepoužívám, protože mi distribuce Ubuntu moc "nesedla"(hlavně díky tomu, že se mi nezobrazovali některé adresáře na mém NTFS disku, navíc byl problém i s diakritikou). Snad jednou výjde něco podobného i pro Mandrivu.

Žádné komentáře:

Okomentovat