19. srpna 2008

Antiviry

Postupem času zjištuji, že v mém okolí existuje mnoho lidí, kteří moc neholdují počítačům a některým věcem nerozumí. Tak jsem si řekl, že zde zavedu novou kategorii, která se bude zabývat právě jim a bude se jmenovat, jak jinak, Pro začátečníky.

Téma na první článek nenechalo na sebe dlouho čekat, protože jsem byl požádán jednou ze svých kamarádek, abych napsal něco o antivirech.

Takže na začátek by se slušelo říci, co to vlastně antivir je. Takže antivir je program, který chrání Váš počítač před vniknutím viru z internetu či jiného zdroje(CD, hard disk...). Teď co je to ten vir. Vir je škodlivý kód, jehož úkolem je "nějak" poškodit cílový systém(počítač). Více o virech se dozvíte například zde. Přesnější definici viru můžete nalézt i například zde. Pro nás je důležité vědět, že virus je škodlivý kód, který by neměl být v žádném případě ve Vašem počítači, a který může zapříčinit až nemožnost nastartovat Vás operační systém nebo poškodit data na Vašem pevném disku.

Antivirů je celá řada, jsou jak placené, tak i zcela zdarma. Mým úkolem není porovnávat jednotlivé antivirové programy, ale raději bych se zaměřil na ten, který používám já. Ale alespoň zmíním další možnosti. Všechny antiviry jsou v češtině(až na ClamAV a AVG Free).

Antiviry zdarma:
  1. Avast! Home - Dle mého názoru je to v současnosti nejlepší antivir zdarma a jeden z nejlepších i mezi placenými antiviry. Jako jedinný zdarma dostupný antivir obsahuje i ochranu proti spywaru a rootkitům. Existuje i placená verze, která je skoro totožná s verzí zdarma, jen s tím rozdílem, že má o jeden testovací modul více a neobsahuje možnost plánování testů a ovládání přes příkazovou řádku. Co se však týče detekce, tak jsou na tom obě verze stejně(pokud se nejedná o script viry). Porovnání verzí najdete zde. K dostání je i Linuxová verze, kterou najdete zde a je také zdarma. Jedinné co je u verze Home i Linux verze udělat je, že se musíte ZDARMA registrovat zde. Po úspěšné registraci Vám příjde prakticky ihned email s registračním číslem.
  2. AVG 8 Free - Alternativa k Avastu, je však, dle mého názoru, daleko horší. Jednak neobsahuje ochranu proti spywaru a rootkitům, jednak není v češtině, i když se jedná o český produkt, v češtině je pouze a jen placená verze. U verze free nemáte ani technickou podporu. Nedoporučuji používat!.
  3. ClamAV - S tímto antivirem nemám žádné zkušenosti, jedná se o opensource(jsou k němu dostupné zdrojové kódy + je zdarma) antivirový systém, pro platformu Windows i Linux. Více o něm se můžete dozvědět zde, bohužel však jen v angličtině.
Placené antiviry:

  1. Avast Professional - Avast existuje i coby placený produkt, který slouží pro firmy, školy či neziskové organizace, kde není povoleno instalovat verzi Home nebo tam, kde požadují rozšířenou funkcionalitu, třeba ovládání antiviru přes příkazovou řádku. Co se týče detekcí, je na tom stejně s verzí Home, ale je vylepšen o scriptovací modul, který blokuje script viry ještě než se dostanou na harddisk uživatele. Verze Home tento typ odhalí až při ukládání na harddisk a oprava je těžší.
  2. NOD - O tomto antiviru jsme se zatím nebavili, a to proto, že nemá bezplatnou verzi. Já osobně jej zkusil asi před dvěma týdny a musím konstatovat, že i když jsem provedl kompletní test, tak mi neodhalil viry, které mi odhalil Avast, když jsem jej poté nainstaloval zpět. Testoval jsem zkušební verzi NODa s aktuálními databázemi(aktualizoval jsem jej ručně před začátkem testu). O tom, co všechno NOD umí se dozvíte zde.
  3. AVG - Placená verze AVG je už lepší, než-li jeho neplacený kolega. Co obsahuje a neobsahuje se můžete dočíst zde. Jako plus je dobré uvést, že obsahuje i Firewall ve své dražší verzi.
Můj názor na výběr antiviru:

Vybrat antivir je těžší. Pokud hledáte bezplatný antivir pro svou domácnost, použijte Avast! Home. Pokud se Vám líbí Avast!, ale chcete ho nasadit i do své firmy nebo podobně, kup te si Avast! Professional či jinou verzi od této firmy.

Jako nejlepší alternativu, pokud nechcete Avast, doporučuji NOD, jsou na tom podobně a nelze jasně říci, který je lepší. Jako "čeného petra" vidím AVG, tím ale neříkám, že je vyloženě špatný, jen jej vidím jako nejslabšího z výše uvedených.

Já osobně již 5 let používám Avast! Home(rok jsem používal i verzi Avast Professional, kterou jsem měl možnost používat díky moji školy) a jsem s ním maximálně spokojený...

Pokračování článku:

V příštím díle si něco bližšího řekneme k vlastnímu ovládání antiviru Avast!.

Dovolil bych si ještě upozornit ty, kteří se rozhodli instalovat jakýkoli ze zde uvedených antivirů(či i dalších, co tu nejsou), že musejí odinstlovat nejdříve svůj dosavadní antivir, než začnou s instalací nového antiviru.

Žádné komentáře:

Okomentovat