13. srpna 2008

Opera

Tímto zahajuji první poohlédnutí do světa freewaru na mém blogu. Jelikož je to první článek na toto téma, volba prvního zástupce z oblasti freeware byla jasná - vybral jsem internetový prohlížeč Opera.

Opera 9.51- jeden z trojky nejznámějších webových prohlížečů, původně byl placený, ale od verze 8.5 je kompletně zdarma. V současné době se na různých fórech či diskuzích vedou velké spory o tom, který internetový prohlížeč je nejlepší, zda Opera, či Firefox nebo dokonce Internet Explorer(+další z plaformy GNU/Linux), tento spor se však pravděpodobně jen tak nevyřeší. Opera je vhodná pro ty, kteří potřebují internetový prohlížeč, který je ihned po nainstalování připraven k práci. Firefox totiž ihned po instalaci není oproti Opeře vůbec připraven k akci, ze základních funkcionalit totiž chybí pořádný download manager, o dalších vymoženostech, které má Opera v základní instalaci ani nemluvě(pošta, RSS, ...).

Opera však udělala jednu chybu a předešlou "přelomovou" verzi 9.5 uspěchěla(kvůli Firefoxu 3, který vyšel pár dní po vydání Opery 9.5) a vydali verzi 9.5 ještě se spoustou chyb, které se podařilo opravit až ve verzi 9.51.

V současné době je k dostání jak verze 9.51 Stable, tak 9.52 testovací verze, která je sice také vypuštěna do světa, ale měla by sloužit jen pro testování a nedoporučuje se k delšímu používání.

Download:

verze 9.51 zde nebo mirror na stahuj.cz: zde
verze 9.52 TESTOVACÍ VERZI najdete zde

Žádné komentáře:

Okomentovat