16. srpna 2008

Můj oblíbený software

Dneska jsem si přečetl dva zajímavé blogy(první blog, druhý blog) na serveru žive.cz, kde jejich majitelé a zároveň i redaktoři serveru živě píší o tom, co používají za software. Nechci tady rozebírat o vhodnosti jejich voleb, protože zastávám názor, že si má každý používat co chce, ale raději bych se tady rád zmínil o tom, co používám já.

Takže nejdříve k tomu, jaký počítač mám. V dnešní době už mám prakticky veterána:

AMD AthlonXP 2000+
1,5 GB RAM, 250 GB + 60 GB HDD
GF FX 5500 256 MB
Leadtek WinFast DTV1800H(TV karta DVB-T combo Analog+Digitál)

Jako OS mám Windows XP Professional SP3 CZ, ač nerad, ale musím...jednak kvůli VŠ, ale i kvůli TV kartě, kterou žádná Linuxová distribuce nepodporuje :(. Narozdíl od výše uvedených blogařů nepoužívám Windows Vista, protože si myslím, že je to špatný operační systém, podobně jako Windows ME, který měl jen zaplnit díru mezi Windows 98 a XP, tak i Vista má zaplnit díru mezi XP a Windows Seven(EN info, CZ info). Jinak Windows Vista jsem několikrát zkoušel v rámci MSDN AA, ale ani jednou mě nepřesvědčila, abych opustil XP, běžela sice nádherně plynule, zvláště pak po prvním service packu, ale neviděl jsem pro sebe praktický přínos, proč tento OS používat.

Jako jedinný kancelářský software používám OpenOffice, který je zdarma ve všech jazycích a pro všechny platformy(Windows, Linux, MacOs, Solaris...), ač se jedná o zdarma dostupný opensource, může se pochlubit minimálně jednou funkcí, kterou nemá ani samotný Office 2007, a sice práce s PDF a to včetně PDF ÚPRAV(musíte si však nainstalovat OpenOffice ve verzi 3, tato verze ještě není finální a je ve vývoji, ale již byly zveřejněny dvě veřejné bety a nespočet dalších novějších buildů, problém však je, že tyto nefinální verze nejsou v češtině, tu si musíte stáhnout zde a po instalaci OpenOffice nainstalovat i tu češtinu, jinak budete mít OpenOffice v EN, verzi 2.4 CZ najdete zde, ale v této verzi PDF Import nehledejte, je zde jen PDF export, ale ani ten "dokonalý" Office 2007 od Microsoftu nemá ;-))

Jinak OpenOffice používám již od střední školy(přesněji od roku 2003) a již jsem se zžil s prostředím OpenOffice, ale i v dnešní době samozřejmně vše v něm hned nenajdu, a proto používám obsáhlou CZ nápovědu, procházení nápovědy by mělo být samozřejmostí u každého z nás ;-) Office, zvláště pak verzi 2007, nepoužívám, protože jednak je to velmi tvrdě placené(až teď se rozjeli studijní licence , ale v rámci studijní licence je klauzule, že se to nesmí používat v rámci podnikání a podobně, proto si stále více zvykám na OO(OpenOffice)...Office 2007 mám nainstalován jen v trial verzi (verze pro domácnosti myslím), ale licence je už dávno prošlá, ale to nevadí, protože jsem jej během 3 měsíčního testování otevřel jen asi 3 krát.

Co se týče Microsoftu, tak od něj už nepoužívám skoro nic, jen ten OS a ještě Microsoft visual studio 2008(jen a jenom kvůli škole) a PowerShell(kvůli bakalářské práci). Osobně bych raději používal jiný produkt pro výuku C/C++, ale ve škole v tom probíhají hodiny výuky. Co se týče PowerShellu, tak ten mám kvůli bakalářské práci, chtěl jsem jiný skriptovací jazyk, ale bohužel jsem nakonec musel tento.

Co se týče emailů, používám jen email od Googlu(Gmail) a využívám jejich internetového rozhraní. Co se týče fotografií, tak jelikož nejsem v tomto kovaný, používám standardní Prohlížeč faxů a fotografií. Pro vytváření schémat do školy(elektrotechnika) používám obyčejné malování. Tohle jsou definitivně poslední dva produkty, které používám od MS.

Pro audio používám WinAmp a pro video GOM(domovská stránka). Pro práci se soubory používám Total Commander.

Total Commander(dále TC) jsem si oblíbil natolik, že Průzkumníka ve Windows používám jen pro zobrazování plochy a pro zobrazování obsahu složek co mám na ploše(ale ani to někdy ne, navíc tam mám jen pár složek, do kterých moc nechodím). Vše ostatní řeším přes TC.

Pro stahování větších souborů(větších než 100 MB) používám Free download Manager 2.5 Light(light neznamená, že je to verze zdarma, protože všechny verze jsou free, ale znamená to, že NENÍ obsažen v instalaci torrent program a další), pro soubory menší používám Operu , kterou používám i jako primární prohlížeč internetu. Firefox používám jen pro práci s tímto blogem. Internet Explorer nepoužívám skoro vůbec, jen pro stahování aktualizací XP(přes webový prohlížeč to je pohodlnější než přes ultilitu v systému.

Pro komprimované soubory používám opensourcový 7-zip, který je dle mého názoru lepší, než WinRar nebo nedejbože WinZip. Pro vypalování jsem používal nejdříve Nero, ale před dvěma lety přibližně jsem objevil kouzlo Ashampoo Burning studio 6, což je freewarová nádhrada Nera na poli vypalování.

Pro editaci HTML kódu a textových souborů používám opensourcový Notepad++. Pro odemknutí chráněných souborů proti přemazání používám Unlocker.


Žádné komentáře:

Okomentovat