15. srpna 2008

GOM - Instalace

A již tu je druhá část našeho seriálu článků na téma GOM. V dnešní části, jak již název napovídá, si řekneme něco k instalaci tohoto programu. Pokud jste udělali vše, jak bylo popsáno v předcházejích článku, tak by jste měli mít úspěšně stažený program a ještě k tomu instalační soubor českého překladu.

Prvním krokem bude vlastní instalace přehrávače. Tu zahájíme klasickým dvojtým poklepáním na ikonu instalátoru. Nyní stačí kliknout na tlačítko Next.

Pro zvětšení obrázku vlevo na něj klikněte.

Po stisknutí tlačítka Next si budete moci přečíst licenci(v angličtině), kterou odsouhlasíte stisknutím tlačítka I Agree. V následujícím průvodci prosím zatrhněte možnost Asociate all files a dále pak zkontrolujte, že máte zatrhnuty prvních 8 možností. Pokud tomu tak je, stačí kliknout na tlačítko Next. Nyní již jen stačí pomocí tlačítka Browse... vybrat místo umístění instalace GOMU a potéjiž jen kliknout na tlačítko Install, čímž zahájíte instalaci.

Instalace je rychlá a pohodová. Po skončení instalace klikněte na tlačítko Finish a měl by se Vám objevit průvodce pro základní nastavení GOMu.

První stránku průvodce si můžete prohlédnout vlevo(obrázek zvětšíte kliknutím), zde si volíte kvalitu výstupu. V praxi stačí zvolit Normal Mode, tato možnost je totiž vhodná pro všechna PC, i pro ta nejslabší, která jsou schopná přehrávat video.

Pokud však máte počítač moderní a nový, můžete zvolit možnost High-Quality mode, při níž je totiž video zobrazováno kvalitněji, což ale stojí nemalé HW prostředky.

Možnost TV Output Mode je vhodná pro ty, co budou sledovat video na televizi. Zvolte tedy Vámi preferovanou možnost a klikněte na Další.

Na následující stránce nastavení zkontrolujte, že máte zaškrtnuty obě možnosti (Use internal video codec...a Use internal audio codec..., říkáte tak GOMu, aby používal především své kodeky a až pak ty systémové...) a zvolte počet bedniček, který máte připojen k PC. Pokračujte kliknutí na Next. Na následující obrazovce zaškrtněte ty typy videí, které si přejete přehrávat přes GOM(doporučuji zaškrtnout všechny možnosti), pokračujte stisknutím Next. Na následující obrazovce se Vás GOM ptá, jak velké fonty(písma) má používat, ve většině případů stačí nechat vybránu možnost Default font, pokud však máte problémy se zrakem, zkuste zvolit možnost Large font. V sekci Priority doporučuji zvolit možnost High:....., zajístíte tak plynulejší přehrávání videa. Nyní pokračujte kliknutím na tlačítko Další.

V následujícím okně Vás jen GOM informuje, že je vše nastaveno a ptá se, jestli se má nyní spustit vlastní GOM, pokud si přejete jej spustit, klikněte na Dokončit. Jinak odškrněte možnost Launch GOM player NOW a taktéž klikněte na tlačítko Dokončit.

Tímto jsme ukončili nastavení programu. Poslední věc, která nám schází v rámci instalace je instalace českého prostředí.

Instalace češtiny

Instalace češtiny je velmi jednoduchá. Jedinný "problém" je, že musíte stáhnout češtinu pro přesně stejnou verzi GOMu. Verzi GOMu jste se dozvěděli při stahování GOMu z jeho domovských stránek.

Nyní stačí češtinu spustit, kliknout na Next, v následujícím okně si prosím přečtěte informace o češtině a klikněte opět na Next. Nyní přichází nejdůležitější část, musíte vybrat místo na Vašem HDD, kde jste nainstalovali GOM, instalátor totiž nenajde GOM automaticky a musíte mu říct, kam jste GOM nainstalovali. Jedinná vyjímka je, že své programy instalujete do C:\Program Files\ a NEMĚNILI JSTE místo instalování při instalaci GOMu. Vyberte tedy místo, kde máte GOM nainstalován a klikněte na Další, čímž zahájítevlastní instalaci češtiny. Pokud jste zadali špatný adresář, budete na to upozorněni a instalace nebude pokračovat. Pokud máte vše správně nastaveno, pak instalace češtiny bude trvat pár sekund a poté již jen kliknete na Dokončit a instalace je kompletně dokončená a vy máte v tuto chvíli nainstalován GOM včetně češtiny a jste připraveni začít GOM používat.

Funkčnost češtiny si můžete ověřit spuštěním přehrávače. GOM sice může adekvátně pracovat, ale příště si ukážeme, jak zvýšit uživatelské pohodlí pomocí několika nastavení v menu programu.


Žádné komentáře:

Okomentovat