21. prosince 2014

Firefox a upomínkovač na nové tweety na Twitteru

Jak asi víte, dlouhou dobu jsem používal Chrome. Avšak i přes své nesporné výhody má jednu velmi zásadní nevýhodu, která v konečném důsledku převáží pozitiva.Tou nevýhodou je obrovská náročnost na operační paměť, která roste s každým novým otevíraným tabem.

A když už i na firemním notebooku, na kterém mám většinou otevřenopoměrně velké množstí tabů se mi začali zobrazovat hlášky o nedostatečném množství volné operační paměti (a to v něm mám 8 GB RAM), bylo rozhodnuto o migraci na úspornější prohlížeč.

Původně jsem chtěl opět používat Operu, jenže ta od verze 15 (tuším) používá stejné jádro jako Chrome a tak bych si nepomohl. Z velké trojky (Chrome, Firefox a Opera) tak zbyl Firefox. Pro něj byla dostupná většina mých oblíbených pluginů, náročnost na RAM paměť je cca 1/4, maximálně 1/2, firemní NB s ním nemá nejmenší problémy a i můj starší NB s ním funguje velmi dobře. Pro Firefox jsem však zprvu nenašel žádný upomínkovač (nevím jak jinak do Češtiny přeložit slovo "notifier") na nové tweety na Twitteru. V Chrome jsem na to používal, pro mé účely dokonalý, plugin Silver bird. Ten však pro Firefox neexistuje, což je velká škoda.

Nakonec jsem našel  X-Notifier, který mimo jiné podporuje (díky uživatelským skriptům) i Twitter. Plugin po instalaci a konfiguraci (kterou si popíšeme v následujícím odstavci) vytvoří ikonku v panelu zobrazující počet nepřečtených Tweetů, což je přesně to, co jsem potřeboval.

Konfigurace doplňku je bohužel komplikovanější, nejprve je potřeba si nastavit doplněk jako takový,poté stáhnout ze stránek skript pro Twitter a nakonec nastavit i ten. Asi nejlepší bude nejprve stáhnout vlastní skript, pro jednoduchost dávám přímý odkaz, jeho nalezení není totiž zrovna jednoduché.

Po stáhnutí skriptu si otevřte nastavení doplňku a v něm se přepněte na kartu "Účty" a zde klikněte na tlačítko "Skripty". Mělo by se vám zobrazit nové dialogové okno, v něm klikněte na tlačítko "Přidat" a vyberte stažený skript. Nakonec musíte pomocí roletky, ve které se ve výchozím nastavení nalézá "Gmail" vybrat "Twitter". Jakmile máte vybráno, stačí již jen zadat přihlašovací údaje k vašemu Twitteru, nastavit si četnost kontroly v minutách a hlavně nakonec kliknout na tlačítko "Přidat", čímž definitivně vytvoříte připojení k vašemu Twitter účtu.

Nakonec si kliknutím na váš účet v pravém sloupci ověřte, že se vše uložilo správně, a že váš Twitter účet je nastaven jako výchozí. Nakonec si projděte celé nastavení doplňku a nastavte si jej dle svých preferencí. Od této chvíle by vám ikonka v panelu měla zobrazovat počet nepřečtených tweetů. Pokud je ikonka bez číslovky, pak to znamená, že nemáte žádný nepřečtený Tweet. Pokud kliknete na ikonku, načte se vám vaše Twitter stránka. Před prvním použití pluginu tak doporučuji se nejprve přihlásit na Twitter stránce a mít nastaveno automatické přihlašování.

Bohužel konfigurace je oproti dříve zmíněnému Silver birdu pro Chrome daleko komplikovanější, nezobrazuje v "bublině" nové tweety, ale pro mé účely plně dostačuje, vše ostatní si rád přečtu přímo na Twitter stránkách.

Můžu však používat Firefox, uvidíme jak dlouho mi to vydrží :). Pevně věřím, že vám tento článek někomu z vás pomohl, níže ještě přidávám screenshoty s nastavením doplňku. Pokud někdo znáte elegantnější řešení, budu rád, když se o něj podělíte v diskuzích.

Konfigurace Twitter účtu
Konfigurace doplňku

Ikonka doplňku, mám 1 nepřečtený Tweet

Žádné komentáře:

Okomentovat