9. června 2012

Huawei Ascend G300 v praxi, díl 2.

V dnešním díle bych se rád zmínil o svých zkušenostech s dalšími aplikacemi, které byly předinstalovány v telefonu.

1) Klient pro Google+

V mobilním telefonu najdete i aplikaci pro správu vašeho účtu v Google+. Tato aplikace v posledních týdnech prodělala několik poměrně zásadních aktualizací a v současné chvíli ji hodnotím poměrně pozitivně, avšak obsahuje i jednu vadu na kráse, ale pěkně postupně.

Pomocí této aplikace tedy můžete přistupovat ke svému Google+ účtu, vytvářet nové příspěvky, procházet a komentovat již existující, dát jim "+1". Dále pak si můžete vybrat kruhy, ze kterých si chcete číst příspěvky, a pokud máte zapnuto zjišťování vaší polohy, pak si můžete nechat zobrazit příspěvky z vašeho okolí (dané autory příspěvků v tomto případě nemusíte mít ve svých kruzích).Při vytváření nového příspěvku pak vybrat kruhy, ve kterých chcete zveřejnit svůj příspěvek, zda chcete přiložit svou polohu a samozřejmě musíte zadat i vlastní příspěvek.

Jak jsem se již zmínil výše, aplikace v aktuální verzi trpí jedním neduhem - při dlouhodobějším používání aplikace se skokově zpomalí rychlost načítání detailních informací o jednotlivých příspěvcích - hlavní okno se všemi příspěvky se načte prakticky ihned, avšak jakmile kliknete na libovolný příspěvek, pak se jeho detail (tedy příspěvek + komentáře) načítá opravdu dlouho.

Řešení je jednoduché - stačí vymazat data aplikace, ne tedy aplikaci jako takovou, ale její načtená dočasná data. Postup si můžete přečíst v mém komentáři na androidforum.cz. Nevím, zda se jedná o problém aplikace jako takové, nebo je problém jinde, každopádně odkazované řešení by vám mělo pomoci. Po provedení ovšem budete muset nastavit aplikaci znovu, což je otázka několika sekund a cca dvou nadbytečných kliknutí v aplikaci. Pevně věřím, že aplikace bude co nevidět opravena.

2) Google Talk

Další aplikaci, kterou poměrně často používám je klient pro Google Talk. Google Talk je, jak jistě víte, alternativou za ICQ, kterou vytvořil Google. Aplikace vám dovoluje zahájit chat s jakýmkoli jiným uživatelem služeb Google, který má Google účet, a se kterým jste si alespoň jednou vyměnili email nebo jej máte v Google+ v kruzích. Klient umožňuje i poslat pozvánku na chat i dalším lidem, stačí zadat jejich email.

Po zapnutí aplikace (a případném prvním, velmi jednoduchém, nastavení aplikace) se vám zobrazí seznam všech vašich kontaktů, se kterými můžete zahájit chat. Bohužel aplikace neumožňuje skrytí kontaktů, které jsou offline, což je prakticky jediná nevýhoda aplikace, naštěstí se nejprve zobrazují všechny online kontakty, takže se nejedná o nějak veliký problém. Navíc pak můžete napsat alespoň vzkaz jakémukoli offline kontaktu, který se mu zobrazí ihned po přihlášení do Google Talk.

S každým kontaktem můžete provádět několik věcí, např. jej můžete blokovat (tedy by vám od něj neměli chodit žádné zprávy), také si můžete nechat zobrazit o daném kontaktu více informací, každý kontakt můžete i smazat ze svého seznamu případně přejmenovat, nebo si u něj můžete nastavit, ať se vám vždy zobrazuje ve vašem seznamu. Kontakty můžete dále vyhledávat a u každého kontaktu vidíte jeho fotku z profilu.

Klient nepodporuje jiné protokoly (až na AIM), což se může teoreticky časem změnit, protože Google nedávno koupil Meebo, které mimo jiné vyvíjí klienta, který podporuje chatování i v ICQ a dalších nejznámějších službách pro instant messaging. Pevně věřím, že díky tomuto kroku rozšíří seznam podporovaných protokolů.

Další aplikace předinstalované v telefonu již nepoužívám.  V příštím díle se již zmíním o dalších aplikacích, které jsem si nainstaloval v rámci měsíčního používání svého prvního Android telefonu - Huawei Ascend G300.

Žádné komentáře:

Okomentovat