16. září 2011

Na co si dát pozor u Google Chrome

Google Chrome používám již poměrně dlouhou dobu. Za tu dobu jsem si ho velmi oblíbil a používám ho jako výchozí a prakticky jediný prohlížeč. V dnešním článku bych se rád zmínil o několika věcech, které se týkají Google Chrome, a které jsem musel řešit při jeho používání.

Před pár týdny jsem si všiml (díky programu MemInfo), že mám zabráno nějak moc operační paměti, ač s počítačem prakticky nic nedělám. Zobrazil jsem si proto správce procesů a nestačil jsem se divit, našel jsem zde několik procesů chrome.exe, které zde byly ač byl Chrome vypnutý (jak jsem se později dozvěděl - zdání klame).

Z tohoto problému jsem byl poměrně hodně rozladěn, až natolik, že jsem uvažoval o návratu k Opeře. Ještě než se tak stalo jsem ale zcela náhodou klikl na ikonku trojúhelníku vedle hodin, čímž se mi zobrazili skryté ikony běžících aplikací. Mezi těmito ikonkami se nacházela i ikonka Google Chrome, díky čemuž jsem konečně zjistil, proč se mi ve správci procesů zobrazují procesy chrome.exe - prohlížeč je neustále zapnutý (akorát je minimalizovaný do ikonky vedle hodin) a je tak rychle připraven ke startu (stačí kliknout na zástupce programu, okno programu se po kliku na ikonu vedle hodin bohužel nezobrazí), okno prohlížeče se tak zobrazí prakticky hned. Nevýhodou pak je ale zvýšená spotřeba operační paměti, což by samo o sobě nevadilo, ale v mém případě byla spotřeba operační paměti opravdu velká - procesy chrome.exe celkem zabíraly hodně přes 600 - 700 MB RAM (v zapnutém stavu), pokud si dobře pamatuji.

Nakonec jsem zjistil, že problém je v zapnuté hardwarové akceleraci načítání webový stránek. Stačilo ji deaktivovat a spotřeba paměti klesla na polovinu, možná ještě více a dostala se tak do optimálních hodnot.

Nejvíce mě ale na tomto vadí to, že mě Chrome neupozornil, že běží neustále v pozadí, a kdybych se náhodou nepodíval mezi skryté ikonky vedle hodin, tak bych se s tím trápil asi ještě dlouho. Bohatě by stačilo, aby tato ikonka byla neustále viditelná. Nyní tuto funkci vítám, Chrome tak rychle startuje.

Tento tip je určen hlavně majitelům starších počítačů, kde spotřeba paměti hraje velkou roli, v mém případě se spíše jednalo o to, že mi vadilo, že se spotřebovává zbytečně paměť a nevěděl jsem proč.

Žádné komentáře:

Okomentovat