7. července 2011

Já a Google

Google jsem si oblíbil natolik, že tuto společnost považuji za nejlepší v IT oboru. Osobně ji poté řadím k takovým velikánům, jako je Apple (ač nevlastním nic od nich, tak jen uvažte, kde by byl svět bez iPodů, iPhonů či iPadů, které byly vždy průlomovým produktem) nebo Sun (který teď "de facto" již neexistuje, ale dal světu hlavně Javu) či CERN (pravda toto je instituce), který dal světu Web (World Wide Web  - WWW), tedy to, co si velké procento populace plete s Internetem a bez čeho se lidé dnes již neobejdou. V dnešním článku bych se tedy rád zmínil o své historii používání služeb Google a o svém názoru na něj. Bude se jednat o vícedílný článek.

Jak jistě víte, první službou, kterou Google nabízel, bylo fulltextové vyhledávání, které v roce 1998, kdy se datují jeho začátky, překonalo veškerou konkurenci tím, že začalo hodnotit webové stránky. Ostatní vyhledávače řadily výsledky dle množství výskytů daného slova (slov) na nalezených stránkách. Přesné hodnocení stránek Googlem není dodnes známo a jedná se o pravděpodobně nejstřeženější tajemství společnosti. Další podrobnosti najdete třeba na české Wikipedii

Bohužel si nepamatuji, kdy jsem poprvé použil vyhledávání na Google, ale bylo to ještě v době, kdy Google moc lidí neznalo nebo jej nepovažovalo za etalon ve vyhledávání, kdy se ještě neříkalo "Vygoogli si to" a podobně. Dle těchto screenshotů usuzuji, že jsem Google pravděpodobně poprvé použil mezi léty 2001 - 2003, kdy se na stránce zobrazoval počet zaindexovaných stran a ještě neobsahoval záložky na další jeho služby - samozřejmě se mohu plést. 

Již tehdy se mi na Google líbila hlavně čistota stránky spojená s výbornou vyhledávací schopností. Odjakživa se mi nelíbil přeplácaný Seznam a na přehledný Google jsem si hned zvykl natolik, že jsem jej začal používat jako výchozí vyhledávač a to včetně hledání na "českém" webu. Až když se nedařilo, musel jsem využít Seznam, těchto případů bylo postupem času méně a méně. 

Další věcí, která se mi na Google tehdy líbila je počítadlo zaindexovaných stránek napříč celým webem, které již tehdy bylo v jednotkách miliard (viz. výše odkazované screenshoty). Oceňoval jsem tedy čistotu a přehlednost Google, elegantní použití, ale hlavně inovátorství Google, který poprvé a ne naposledy změnil svět IT a webu, potažmo celého Internetu.

Hned další "velká" služba Google opět přepsala svět IT, tentokrát přesněji svět free emailových služeb. Totiž na apríla roku 2004 Google šokoval svět - uvedl v život emailovou službu s 1 GB volného místa pro emaily a to zcela zdarma, prozatím však pouze na pozvánky. Tehdejší svět znal emailové schránky o velikosti max. 20 MB (myšleno ty zdarma dostupné) a není proto divu, že většina lidí pokládala GMail za aprílový žertík, avšak velmi rychle se ukázalo, že to Google myslí vážně na což zareagovala i konkurence, která většinou zvýšila volné místo pro emaily. 

Já si musel na účet na GMailu počkat rok a 4 dny po jeho uvedení, tedy do 4.4. 2005, kdy jsem se konečně dostal k pozvánce a mohl se konečně zaregistrovat.V té době byl anglicky, česká lokalizace se teprve chystala. GMail se mi nejvíce zalíbil opět pěkným a přehledným vzhledem, pokročilými fukncemi (štítky místo složek, konverzace...) a volným místem. V průběhu používání jsem začal oceňovat stabilitu a rychlost (kdysi byly velké prodlevy při přijímání emailů u konkurenčního Seznamu) celého řešení, a postupné rozšiřování služeb. 

GMail jsem si oblíbil natolik, že jej používám dodnes a posledních několik let i jako email výchozí a prakticky jediný, samozřejmě pokud nepočítám email školní, který jsem měl až do loňského roku nebo email firemní, který mám nyní.

Kdybych měl vybrat jednu věc, které si vážím nejvíce u GM, tak je to zabezpečení - HTTPS je samozřejmě standardem, co však mám na mysli je fakt, že Google monitoruje Vaše přihlášení, a pokud se v čase T přihlásíte třeba v Praze a v čase T+1 hodina v Madridu, nebo třeba New Yorku, tak Vás upozorní, že ne vše je OK, čímž Vám dává najevo, že se Vám asi někdo naboural do emailu.

Samozřejmě to není vše, můžete takového člověka na dálku odhlásit a samozřejmě si změnit ihned heslo. Odhlášení na dálku využijete i tehdy, kdy se třeba zapomenete někde jinde odhlásit. Google začal prakticky nedávno nabízet dvojité přihlášení, které funguje podobně jako v bance - nastavíte si telefonní číslo, na které Vám budou chodit SMS s autorizačními kódy, pomocí kterých se budete následně přihlašovat, čímž se zvětšilo zabezpečení. Toto již samozřejmě nepoužívám. 

Ne každou věc od Google jsem však ihned začal používat, jednou z takových byl Chrome, který jsem začal používat až před nějakým časem, původně jsem používal, jak jistě víte, Operu, o čem jsem již ale na svém blogu několikrát psal. 

V dalším pokračování tohoto článku se tak zmíním nejen o Google Chrome, ale i o Bloggeru, Picase a možná i o dalších službách Google, které jsem používal či stále používám. Snad se Vám tento typ článků bude líbit...

Žádné komentáře:

Okomentovat