31. května 2011

Jaké používám doplňky v Google Chrome

Jak jistě víte, Google Chrome, stejně jako Firefox či v posledních verzích i Opera, podporuje doplňky. U Chrome je to ovšem trošku jinak - podporuje nejen doplňky, ale i aplikace. V dnešním článku bych se tedy rád zmínil o těch, které používám já.

Doplňky vs. aplikace

Význam doplňku jistě každý zná - jedná se o rozšiřující komponentu prohlížeče, která má za úkol nějakou činnost, kterou prohlížeč sám o sobě neumí, jedná se třeba o kontrolu emailu a podobně.

Aplikace jsou pak většinou pokročilé webové stránky, tyto stránky bývají upravené pro Google Chrome a v ostatních prohlížečích nemusejí fungovat.

Více o rozdílech najdete třeba zde (vespod stránky).

Doplňky

Nejprve začněme doplňky. Doplňky mají stejnou úlohu, jako u Firefoxu či Opery. Rozšiřují funkcionalitu prohlížeče, doplňky vytváří jak Google, tak komunita a jejich přehledný katalog najdete společně s katalogem aplikací zde, tedy v internetovém obchodě Chrome. Zde najdete i motivy pro Chrome.

Kontrola e-mailu Google

Jedná se o doplněk, který Vám bude kontrolovat příchozí emaily ve GMailu a v případě, že přijde email, tak na to upozorní tím, že zobrazí počet nepřečtených zpráv.

Doplněk pochází přímo od Google a jeho stránku s možností stažení najdete zde. Na stejné adrese najdete i podrobnosti včetně screenshotů.

Google Reader Notifier

Další rozšíření z dílny Google, tentokrát se kontroluje RSS, opět se zobrazuje počet nepřečtených RSS. RSS jsou kontrolovány z Google Readeru.

Více o rozšíření, včetně screenshotů a možnosti stažení najdete zde.

Chromed Bird

Jedná se o nofitikátor nepřečtených Twitter zpráv, opět se zobrazuje počet nepřečtených twittů.V tomto případě si můžete navíc nastavit i notifikaci, která se Vám zobrazí nad hodinami, podobně jako notifikace u GMailu.

Více o rozšíření, včetně screenshotů a možnosti stažení najdete zde. Rozšíření je již nedostupné, pro úplnost ponechávám, ale začal jsem si hledat náhradu.

Google Tasks

Další rozšíření z dílny Google, tentokrát se jedná o správce úkolů, který je plně synchronizován s Vaším Google účtem. Osobně toto používám i pro psaní věcí, které třeba často nepoužívám, ale nesmím je zapomenout. Stačí tak jednou kliknout a mám všechny informace vždy po ruce.

Více o rozšíření, včetně screenshotů a možnosti stažení najdete zde.

Google Calendar

Opět výtvor z dílny Google, v tomto případě se jedná o tlačítko, které Vám zobrazí kalendář pro dnešní den v "bublinovém" provedení, dále Vám toto rozšíření umožní přepnutí do standardního rozhraní Google Kalendáře.

Více o rozšíření, včetně screenshotů a možnosti stažení najdete zde.

History

V tomto případě se jedná o velice jednoduché, ale užitečné rozšíření, které slouží k rychlé dostupnosti historie, stačí tedy kliknout na tlačítko, které Vám v panelu Chrome vznikne po instalaci a ihned se Vám v nové záložce zobrazí historie Vašeho prohlížeče.

Více o rozšíření, včetně screenshotů a možnosti stažení najdete zde.

Trash can

Často se mi stává, že si omylem zavřu špatnou kartu prohlížeče a musím tak tuto stránku obnovit přes novou kartu, kde vidím seznam naposledy zavřených karet pomocí kterého si tak mohu obnovit zavřenou kartu. Jedná se o poněkud krkolomější postup, proto také používám toto rozšíření, ve kterém vidím seznam naposledy zavřených karet, stačí tak dvě kliknutí a určitá karta je obnovena.

Více o rozšíření, včetně screenshotů a možnosti stažení najdete zde.

Downloads

Možná již tušíte, k čemu je toto rozšíření. Jedná se opět o tlačítko, na které když kliknete, tak se Vám zobrazí   "download manager" Chromu. Opět tak zjednodušuje používání Google Chrome.

Více o rozšíření, včetně screenshotů a možnosti stažení najdete zde.

Clickable links

Někdy se mi stane, že určitý odkaz na webové stránce není aktivní, toto rozšíření jej automaticky aktivuje a není problém tento odkaz otevřít v nové kartě jako každý jiný odkaz.

Více o rozšíření, včetně screenshotů a možnosti stažení najdete zde.

Ultimate Chrome flag

Rozšíření zobrazující bezpečnost webu, vlajku země, pod kterou náleží IP adresa a mnoho dalších informací.

Více o rozšíření, včetně screenshotů a možnosti stažení najdete zde.

V dnešní části jsem se v krátkosti rozepsal o mnou používaných rozšířeních do Google Chrome. Příště to již bude pravděpodobně kratší, povím Vám něco o aplikacích, které v Google Chrome používám.

Nakonec přikládám screenshot mého panelu v Google Chrome i s doplňky (kliknutím zvětšíte):


Žádné komentáře:

Okomentovat