13. října 2010

Jak jsem vyřešil problém s grafickou kartou v Ubuntu 10.04

Jak jsem napsal v dnešním článku věnující se mému názoru na Ubuntu, po instalaci systému jsem se setkal s problémem, že mi proprietární ovládače neumožňovali změnu rozlišení a nemohl jsem tak nastavit rozlišení větší, jak 640*480 při 60 Hz.

Pro správnost následujícího postupu je nutné, aby jste měli grafickou kartu NVidie a Ubuntu 10.04. Vše samozřejmě děláte na vlastní riziko, mě osobně návod ale fungoval.

Řešení bylo poměrně jednoduché, ač jeho hledání mi zabralo více jak jednu hodinu. Pokud se tedy dostanete do podobné situace, možná Vám pomůže tento návod, otevřete si tedy konzoli a pokračujte dle následujícího návodu:

1) Ověřte si, že existuje soubor /etc/X11/xorg.conf, pokud tento soubor neexistuje, pak pokračujte bodem 2), jinak pokračujte bodem 3).

2) Nyní je potřeba vygenerovat nový X.org a ten následně přenést do správného adresáře.
  • sudo Xorg -configure :1
  • sudo cp ~/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
3) Teď musíme aktivovat původní, otevřené, ovládače. K tomu zeditujeme vygenerovaný soubor a upravíme v něm jeden řádek, přesněji slovo.
  • sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Nyní se Vám v geditu otevře textový soubor, v něm si prosím vyhledejte řádek "Driver nvidia", měl by se zde nacházet pouze jednou, slovo nvidia přepište na nv a změny uložte. Po restartu počítače Vám naběhnou otevřené ovládače.

4) Pomocí těchto ovládačů si nastavte požadované rozlišení a obnovovací frekvenci jak jste zvyklí.

5) Nyní opět zeditujeme xorg.conf a původně změněný řádek dáme do předchozího stavu, čili:
  • sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Zde vyhledejte řádek "Driver nv" a přepište jej na "Driver nvidia" a opět restartujte systém.

Po restartu počítače by Vám měli nastartovat proprietární ovládače včetně správného rozlišení a obnovovací frekvence.

1 komentář: