29. června 2010

Chystané novinky pro Dropbox

Vývojáři Dropboxu nezahálejí a několik posledních týdnů se připravují na podporu některých pokročilejších funkcí, které Dropboxu zatím scházejí. Možná správně uhodnete, že mám na mysli hlavně selektivní synchronizování, jehož absence je mu nejvíce zazlívána. Dále pak je dostupná i funkce veřejného sdílení jakékoli složky či souboru z Vašeho Dropboxu a další menší novinky. Výše uvedené je prozatím dostupné pouze v testovacích verzích Dropboxu. Na následujících řádcích si popíšeme nové funkce Dropboxu.

a) Selektivní synchronizování

Jednou z nejčastějších výtek na účet Dropboxu je absence selektivního synchronizování. Představte si situaci, kdy pomocí Dropboxu synchronizujete data mezi dvěma počítači. Prozatím platí pravidlo, že co máte na jednom PC v Dropbox adresáři, tak to budete mít i v počítači druhém. Avšak jsou případy, kdy třeba na NB nechcete mít určitá data, ale pouze některá, tyto případy řeší právě selektivní synchronizování, které je dostupné v testovací verzi DropBoxu.

Uživatel nainstaluje na cílový počítač klienta a přes jeho nastavení si vybere adresáře, které chce/nechce synchronizovat, toť vše. Samozřejmě lze toto provést i na počítači, který již má nainstalovaný Dropbox klient.

Poznámka:

Používám aktuálně nejnovější testovací sestavení Dropboxu (0.8.83) v Mandrivě 2010 a setkal jsem se s problémem, že ač určitý adresář zaškrtnu nebo ne, tak se stále jeví jako nezaškrtnutý a jakožto takový je považovaný, že nemá být synchronizovaný. Naštěstí je nutné toto potvrdit kliknutím na tlačítko OK, což jsem pochopitelně neudělal. 

Poznámka 2:

Stále samozřejmě platí, že pro selektivní synchronizování můžu vybírat pouze z dat, které jsou uvnitř adresáře Vašeho Dropboxu.

b) Veřejné odkazy i na jinak privátní data

Doposud není možné zveřejnit veřejný odkaz na privátní data, což je někdy ku škodě, představte si situaci, kdy potřebujete kamarádovi poslat nějaká data, která máte normálně jako privátní. Toto se dalo vyřešit tím, že jste privátní data přesunuly do veřejné složky ( poměrně komplikované) nebo privátní data označit za sdílené a nasdílet je s daným kamarádem, kamarád však musí mít taktéž účet na Dropboxu.

Testovací verze Dropboxu tedy přináší možnost vygenerování (třeba pouze dočasného) veřejného odkazu na privátní data. Váš známý již tak nepotřebuje účet na Dropboxu a může si data prohlédnout (fotky...) nebo stáhout. A to jak jednotlivé soubory, tak i celé složky.

Odkazy jsou generované, čili jejich náhodné zjištění je nepravděpodobné a k datům má tak přístup pouze ten, co zná odkaz a jejich vlastník. Odkazy jdou samozřejmě smazat. Obojí se dělá přes webové rozhraní. Trošku je problém s rušením, veřejné odkazy se totiž ruší poněkud komplikovaněji, nedělá se to přímo ve "správci souborů" ve webovém rozhraní, ale z nabídky "Sharing" => "Linked Items"

Reference:

http://forums.dropbox.com/topic.php?id=21441&replies=185
http://forums.dropbox.com/topic.php?id=21513&replies=39

Žádné komentáře:

Okomentovat