25. května 2010

Stabilní verze Google Chrome pro Linux

Dnes, 25. května 2010, byla vydána první stabilní verze Google Chrome pro GNU/Linux a MacOS, Google Chrome se tak otevírá konečně úplně všem, i těm, kteří jej nechtěli používat z důvodu neexistence finální a stabilní verze.

Jako první stabilní verze Google Chrome pro GNU/Linux a MacOS byla označena verze 5.0.375.55.Tato verze v sobě obsahuje mimo jiné tyto funkce:

1) Synchronizace- záložek, nastavení prohlížeče (je podporovaná synchronizace vzhledů, domovské stránky, nastavení obsahu stránek, nastavení preferovaných jazyků stránek a dokonce i zoomu jednotlivých stránek).

2) Podpora HTML 5 - podpora pro geolokaci (podporuje např. Google Maps), drag and drop (podporuje GMail pro posílání obrázků) a mnoho dalšího, co obsahuje HTML 5. Pomocí HTML 5 je vylepšen i správce záložek.

Takto vypadá nový správce záložek (zdroj Google)
Google Chrome tak můžete stahovat přímo ze stránek produktu. Pro uživatele Mandrivy mám špatnou zprávu, RPM pro Mandrivu nejsou  OFICIÁLNĚ dostupné, existují pouze RPM pro Fedoru, které ovšem by měli fungovat i v Mandrivě (ty jsou dostupné přímo z výše uvedených stránek produktu).

Alternativou pak jsou Google repozitáře, ve kterých najdete také RPM balíčky s Google Chrome. O Google repozitářích se zmiňuji zde. Tuto cestu využívám i já a mám tak vždy nejnovější Google Chrome pár hodin po jeho vydání.

Zdroje:

Google - 1, 2, 3

EDITACE 25.5.2010 22:00 - Stabilní verze je v repozitářích Google.

3 komentáře:

  1. Pro Mandrivu stable verze nefunguje neboť rpm balíček se odkazuje na 8 knihoven které jsou součástí Debianu (mají i stejné koncovky) a v Mandrivě neexistují.
    Beta verze (která má stejné číslování jako stabilní) funguje normálně, tak jsem tam nechal betu.

    OdpovědětVymazat
  2. Zvláštní, mně fungují všechny tři verze...ale instaloval jsem ji z repozitáře Google, ne coby samostatné RPM...

    V repozitáři jsou všechny tři verze (Stable, Beta, Dev), musíte mít ale přidány oba Google zdroje ...;)

    Více o zdrojích Google píšu zde:

    http://senkjakub.blogspot.com/2009/10/kvp-c4-jak-nainstalovat-google-chrome.html

    OdpovědětVymazat
  3. Výše odkazovaný návod není samozřejmě pouze pro Mandrivu 2009.1, ale i pro současnou Mandrivu 2010, repozitáře používám cca půl roku s naprostou spokojeností...;)

    OdpovědětVymazat