29. března 2010

Další důvod pro používat GMail

Freeemailovou službu od Google (GMail) používám jako výchozí email od 4. dubna 2005, čili za necelý týden to bude přesně 5 let. Již v té době drtil všechnu českou (a pravděpodobně i světovou) konkurenci, přinesl třeba jako první 1 GB volného místa pro emaily, obsahoval (a stále obsahuje) pouze textovou reklamu, a také např. štítky, a ne jinak tomu je i v dnešní době, před pár dny totiž přidal další novou funkcionalitu (po mnoha a mnoha dalších, které přidal v průběhu těch 5 let, co jej používám) - kontrolu podezřelé aktivity s účtem.

Již před delší dobou GMail umožňuje nakouknutí do "logu" přihlašování u daného účtu, můžete si tak zjistit, kdy a kde jste se přihlásili ke svému účtu. Třešničkou na dortu je možnost se na dálku odhlásit. Toto je vysoce ceněno pokud se někde zapomenete odhlásit, není nic snazšího, než se odhlásit, samozřejmě se ale i tak doporučuje změnit si heslo.

Před pár dny ( přesněji 24. března 2010 ) však přidal k těmto logům novou funkcionalitu - kontrolu podezřelého chování účtu. GMail Vás tak bude informovat o všech podezřelých aktivitách Vašeho účtu, třeba když se v jednu chvíli přihlásíte z České Republiky a za hodinu z Ruska, v tom případě vyvolá "poplach" a o tomto Vás ihned GMail informuje.

Hledisek je více, dalším důvodem vyvolání poplachu je situace, když se z jedné IP adresy připojuje na velké množství GMail účtů, v tom případě se všem těmto účtům zobrazí "poplach". Posledním zpestřením této funkcionality je, že se v tomto logu dozvíte i umístění, ze kterého jste se přihlásil, zatím se ukáže pouze stát, snad jednou i město.

S každým bezpečnostním opatřením plně souhlasím, je to jen ku prospěchu věci. Tato nová funkcionalita zvyšuje zabezpečení GMailu a zvyšuje tak i klid mezi jeho uživateli. Osobně si o GMailu již velmi dlouho myslím, že se jedná o nejlepší freeemail na trhu, ale o tom až někdy příště ;)

Zdroj: Oficiální blog GMailu

6 komentářů:

  1. Asi před týdnem se mi objevil přihlašovací obrazovky gmailu mezi uživatelským jménem a heslem : ex: pat@example.com.

    Nevíš Kubo, jak to vymáznout?

    OdpovědětVymazat
  2. Proč to mazat? ;)

    ex. = example = příklad začátečník ví, co tam napsat, pravda, mohli to přeložit do češtiny...

    OdpovědětVymazat
  3. Nemůže to být malware?

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý, díky za odpovědi ... .
    Ukládám si Tě k odběru, zdar Josef.

    OdpovědětVymazat