16. prosince 2009

KVP č.7 - Problém s MySQL a NetBeans v Mandrivě

Ve své bakalářské práci používám jako databázový systém MySQL a kód píši v NetBeans (aktuálně NetBeans 6.8), což je jeden z možných IDE pro (nejen) Javu. Problém nastává při navazování spojení mezi NetBeans a MySQL, NetBeans nenaváže spojení s MySQL serverem a implementace je tak nemožná, řešení je však velmi jednoduché...

a) Instalace MySQL

Ještě než začnu, zmíním se ještě, jak korektně nainstalovat MySQL do Mandrivy. Začátek je stejný, nainstalujte alespoň tyto balíčky (samozřejmě i se závislostmi):

mysql, mysql-gui-tools, mysql-doc, phpmyadmin

První balíček nainstaluje vlastní mysql, druhý grafické nástroje, třetí nainstaluje dokumentaci a čtvrtý nainstaluje phpMyAdmin, což je webová aplikace ( uložena ve Vašem počítači a dostupná skrze odkaz: http://localhost/phpmyadmin ), pomocí které můžete velice snadno pracovat s MySQL databázemi přes libovolný prohlížeč.

Opravdu nutný je pouze první balíček, kterým ale získáte pouze přístup k MySQL serveru skrze příkazovou řádku, což je značně nepohodlné, proto doporučuji nainstalovat i ostatní, viz výše.

Dalším krokem je změna root hesla, které je v základním nastavení prázdné, což je opravdu nebezpečné. Změna hesla je naštěstí velmi jednoduchá a stačí tři příkazy, změna root hesla je taky jedna z mála věcí, vlastně asi jediná, kterou dělám skrze příkazovou řádku a týká se MySQL.

Zde jsou ty tři příkazy, které zadávejte postupně v konzoli (čerpal jsem z tohoto článku):
  • mysql -u root -p

    Pomocí tohoto příkazu se přihlásíte jako root a MySQL server se Vás bude ptát na heslo. Jakmile se Vás zeptá, zmáčkněte pouze enter, jak jsem již zmínil výše, v základním nastavení nemá root heslo.

    Po úspěšné autentizaci se Vám spustí konzole MySQL přímo v dané konzoli, poznáte to tak, že se změní promt z např. [kuba@localhost ~]$ na mysql> .

  • SET PASSWORD=PASSWORD('zde_napište nové heslo');

    Pomocí tohoto odkazu změníte heslo pro aktuálně přihlášeného uživatele na to, co zadáte mezi apostrofy. Změna je ihned aktivní.

  • exit

    Tímto příkazem se odhlásíte z MySQL serveru.
b) Instalujeme NetBeans

NetBeans je jedno z nejlepších IDE pro programování (nejen) Java aplikací. NetBeans je jak v repozitářích, tak je v podobě sh skriptu na domovských stránkách. Osobně doporučuji instalovat z sh skriptu, protože pokud se rozhodnete pro repozitář, pak nezískáte celou verzi, ale jen neúplnou a zbytek musíte doinstalovat pomocí nástroje v NetBeans, což zdržuje. Proto doporučuji instalovat rovnou tuto verzi.

c) Vlastní problém

Pokud se nyní pokusíte přeložit a spustit nějakou , jinak fungující, aplikaci využívající MySQL server, pravděpodobně se Vám zobrazí chybová hláška. Řešení je jednoduché, bohužel si vyžádá jeden restart.

Nejprve jako root zapněte aplikaci MySQL administrátor, např. pomocí příkazu: ./usr/bin/mysql-administrator. Tuto aplikaci budete mít, pokud nainstalujete výše doporučovaný balíček mysql-gui-tools . Nejprve je potřeba se přihlásit do MySQL serveru, čili zdatejte:

- serverhost -> localhost (nebo název Vašeho PC, který máte nastaven)
- port -> 3306
- username -> root
- password -> root heslo

Pokud vše proběhne v pořádku, mělo by se Vám zobrazit okno MySQL Administrátora. Nyní z levého menu vyberte "Startup parameters" a z vyskakovacího okna vyberte "mysqld" a klikněte na OK. Nyní již zbývá pouze ODškrtnout možnost "Disable networking" a změny uložte kliknutím na Save Changes". Aplikaci ukončete a proveďte restart systému.

Po restartu by mělo být již vše v pořádku. Kdyby náhodou ne, zkontrolujte, zda-li Vám vůbec běží MySQL server.

Žádné komentáře:

Okomentovat