22. prosince 2009

KDE 4.3.4 pro Mandrivu

1. prosince 2009 vyšla nejnovější verze KDE ( nyní se sice KDE (prostředí) nazývá KDE Software Compilation, dále však budu psát KDE ) , KDE 4.3.4. Ale až před pár dny (přesněji 20. prosince 2009) bylo konečně uvolněno i pro Mandrivu, jedná se však o komunitní vydání a ne o oficiální. V dnešním článku se nejprve dozvíte, co nového KDE 4.3.4 přináší, a poté si ukážeme, jak KDE nainstalovat v Mandrivě 2010.

a) Novinky v KDE

Jak je zvykem u verzí KDE, které mění pouze třetí číslovku, jedná se pouze o opravné vydání KDE, které nepřináší prakticky nic nového, co se funkcí týká. Naopak ale přináší různé opravy chyb (funkčních i bezpečnostních), vylepšuje výkon a bezpečnost KDE a v neposlední řadě zdokonaluje lokalizaci KDE. Pochopitelně je tak silně doporučováno k přechodu na nejnovější verzi.

Changelog tohoto vydání KDE najdete zde. Jedná se však o změny mezi KDE 4.3.3 a KDE 4.3.4, pokud by jste chtěli tedy kompletní přehled změn proti poslednímu KDE, které bylo součástí Mandrivy 2010, musíte si pročíš i changelog změn mezi KDE 4.3.2 a KDE 4.3.3, který najdete zde.

b) Jak nainstalovat nové KDE

Jak jsem již napsal výše, jedná se o komunitní vydání KDE, čili jej nenajdete ve standardních repozitářích. Mandriva bohužel nevyslechla přání mnoha svých uživatelů a rozhodla se, že KDE 4.3.4 oficiálně nevydá. Dlouhou dobu to tak vypadalo, že Mandriva bude jedna z mála distribucí, pro kterou nebude vůbec KDE 4.3.4 dostupné (možnost kompilace ze zdrojových kódů nepočítám, jedná se mi o RPM balíčky s KDE).

Až 20. prosince 2009 bylo KDE 4.3.4 zveřejněno na komunitním MIB repozitáři a je tak dostupné alespoň neoficiální cestou.

Instalace v Mandrivě 2010 je velmi jednoduchá, stačí prakticky čtyři příkazy v konzoli:

Pokud máte 32 bitový systém:

  • su (napište root heslo)
  • urpmi.addmedia MIB-Kde434_32bit --update http://mib.pianetalinux.org/KDE-4.3.4_2010.0/i686/
  • urpmi --auto-update --allow-suggests --auto
  • urpmi --auto-select --allow-suggests --auto
Prvním odkazem se přihlásíte jako root. Druhým příkazem si přidáte nový repozitář, který obsahuje právě KDE 4.3.4. Posledními dvěma provedete vlastní aktualizaci. U mě nebyl ani poslední příkaz nutný, udávám jej pro jistotu, čerpal jsem z těchto stránek. Pro 64 bitové systémy je postup obdobný, s tím rozdílem, že ve druhém kroku uvedete následující:

urpmi.addmedia MIB-Kde434_64bit --update http://mib.pianetalinux.org/KDE-4.3.4_2010.0/x86_64/

Zbylé příkazy jsou stejné jako v případě 32 bitových systémů. Pro Mandrivu 2009.1 najdete návod zde.

12 komentářů:

  1. Takže v oficiálním repu vůbec nebude?
    Chtěl jsem to hodit na testovací stroj, který chci hodit na půdu. Čekal jsem jenom až vyjde KDE4.3.4... A ono nic... No nic hodím tam alespoň tohle. Funguje ti to bez problémů? I když je to testovací stroj tak chci aby byl v cajku.
    Hanz

    OdpovědětVymazat
  2. Tož zatím jo :) Ani jeden pád (zatím)....Reakční doba KDE je taktéž lepší, já jsem zatím spokojen ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jedu normálně na cookru, já jen když ubalím nějaký balíček tak ho potřebuju otestovat aj na stabilní verzi Mandrivy než ho pustím do světa :), není to tak často tak proto sem čekal až to vyjde ať to můžu aktualizovat a hodit na půdu..., takže tak. Tož já to tam nahodím a uvidím.
    Hanz

    OdpovědětVymazat
  4. ahoj jak hodnotis KDE 4.3.4 dnes? Jeste na nem porad jedes? Je vse ok?

    OdpovědětVymazat
  5. Hodnotím jej velmi pozitivně. Stále ho používám a nevidím důvod, proč jej nepoužívat.

    Jediný problém je s Google Widgety, a sice, že je nevidím celé, ale jen část, např. pokud si na plochu vložím hodiny od Google, tak vidím jen 3/4 ciferníku.

    Tento problém jsem měl ale i v čerstvě nainstalované Mandrivě 2010, kde je KDE 4.3.2, čili je problém asi jinde ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě dodám, že s ostatními widgety samozřejmě problémy nejsou...

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za odpoved, vyzkousím :)
    PS: nenech se odradit na mandrivalinux.cz od pouzivani novinek a zkousení nových verzí :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nenechám ;) O čem pak bych jinak mimochodem psal :D Jinak, nezapomínej se podepisovat, jinak nevím, s kým mám tu čest ;) Popřípadě použij svůj účet u Google, pokud jej máš, osobně ho vřele doporučuji :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to jsem rad :) nenech se :)
    Ps: sorry uz se budu podepisovat :) aksavaden

    OdpovědětVymazat
  10. Píšu z KDE 4.3.4 Pridal jsem si zdroje MIB a dal aktualizovat :) zatim vse ok. Prozatim co jsem zkousel tak se mi pri spusteni filmu ve VLC a pri celoobrazovkovem rezimu prekryje i hlavni panel coz mi driv neslo. Porad jsem se na nej musel divat :)
    aksavaden

    OdpovědětVymazat
  11. No vidíš, tohodle jsem si také dříve v KDE 4.3.2 všiml, pak jsem na to zapomněl ( VLC nepoužívám ) a dnes je to ok, zrovna jsem to taky vyzkoušel...

    tady jde vidět krásně, proč používat nejnovější software ;)

    OdpovědětVymazat
  12. jj souhlas. Je jasne ze to neni dobre na vsechno. Pokud by mi vsechno slapalo tak jak ma tak je nesmysl do toho cpat dalsi veci, ale na KDE4 to asi jeste dloouho platit nebude :)
    aksavaden

    OdpovědětVymazat