26. prosince 2008

Instalace Pidgina 2.5.3 v Mandrivě 2009.0

Jak jsem psal dříve, nedávno vyšla nová verze Pidgina - 2.5.3. Jsem velkým příznivcem tohoto kecálka(pro GNU/Linux neznám lepšího), ale bohužel dlouho jsem nemohl nalézt RPM balíčky pro mou distribuci(Mandriva 2009.0) a ani balíčkovací systém Mandrivy mě neupozornil na novou verzi Pidgina a jelikož nerad cokoli kompiluji, tak jsem zatím setrval u starší verze 2.5.2, která je dostupná přes Správce softwaru v Mandrivě.

Vše se změnilo až dnes, když jsem konečně narazil na RPM balíčky této nové verze na serveru http://rpm.pbone.net. Balíčky jsou sice, dle popisu, určeny až pro alpha verzi nově přicházející Mandrivy 2009.1, která vyjde ve stabilní verzi někdy na jaře 2009, ale dle mých zkušeností se zdá, že bezproblémově běží i na 2009.0

Návod na instalaci:

Instalace vlastního klienta je velmi jednoduchá. Skládá se pouze ze 3 kroků:

- stáhnutí RPM balíčků
- nastavení zdrojů
- vlastní instalace + případné odstranění RPM balíčků

1) Stáhnutí RPM balíčků

Jelikož je nutné z výše uvedeného serveru stáhnout celkem 4 RPM balíčky, tak jsem se rozhodl, že je všechny zabalím a uložím na edisk.cz. Čili stačí stáhnout jeden archív a ten rozbalit třeba do nějaké složky na Ploše, nebo kam jste zvyklí .

Odkaz na archív:

zde (edisk.cz, 4,81 MB, v archívu jsou 4 soubory)

2) Nastavení zdrojů

Pravděpodobně nejtěžší krok. Otevřte si Ovládací centrum Mandrivy(bude chtít heslo roota), tak jak jste zvyklí, v levém menu vyberte Správa softwaru(měla by být vybrána ale defaultně) a z nabídky, kterou vydíte vyberte možnost "Nastavit zdroje softwaru pro instalaci a aktualizaci".

Ovládací centrum Mandriva Linuxu 2009.0 (kliknutím zvětšíte)

Měla by se Vám objevit přehledná tabulka se všemi Vašími zdroji. Nyní stačí přidat svůj vlastní zdroj, který bude obsahovat RPM balíčky s novou verzí Pidgina. Toto provedete tak, že vyberete z nabídky Soubor volbu "Přidat vlastní zdroj".


Dialogové okno "Přidat zdroj" (kliknutím zvětšíte)

Do kolonky "Název zdroje" napište cokoli, dle svého uvážení, třeba Pidgin. Poté klikněte na tlačítko "Procházet..." a pomocí průvodce označte složku, do které jste rozbalili ten archív, který jste si stáhli v kroku 1. Musíte označit pouze tu složku, neotevírejte její obsah!! Poté klikněte v tomto průvodci na tlačítko OK. Nakonec ještě zatrhněte volbu "Označit tento zdroj jako zdroj aktualizací". Vše potvrďte kliknutím na OK.

3) vlastní instalace

a)Aktualizace Pidgina ze starší verze(=máte starší verzi):

Nyní se vraťte do Ovládacího centra Mandrivy a zvolte možnost "Aktualizovat Váš systém". Ještě než cokoli provedete, tak musíte bezpodmínečně ukončit stávající Pidgin. Pokud jste vše udělali tak, jak jsem napsal, tak by Vám měl aktualizátor Mandrivy nabídnout aktualizaci Vašeho Pidgina na novou verzi. Stačí klikat na OK a za pár vteřin by se Vám měl aktualizovat Pidgin.

b) Instalace Pidgina 2.5.3 (=nemáte Pidgin nainstalován vůbec)

Pokud naopak Pidgina nemáte nainstalovaný vůbec a rádi by jste jej nainstalovali, pak poslední výše uvedený odstavec neprovádějte. Vám stačí nainstalovat Pidgina tak jak jste zvyklí, čili neklikejte na možnost Aktulizovat Váš systém, ale klikněte na možnost "Instalovat a odebrat software". Nyní stačí provést vlastní instalaci tak, jak jste zvyklí. Jen si dejte pozor na to, aby jste vybrali verzi 2.5.3 a ne starší, ve zdrojích se teď nachází verze 2.5.2. Kdyby jste náhodou vybrali starší verzi, tak se nic neděje, Správce software by Vás měl během několika minut(či po restartu) vyzvat k aktualizaci(viz. výše).

Nová verze Pidgina se samozřejmně spouští jak jste zvyklí a nic Vám v tom již nebrání. Osobně jej spoštím přes nabídku Aplikace, kterou najdete v Gnome. V KDE je postup obdobný. Instalační složku již můžete smazat a smazat i vlastní zdroj. Popřípadě si ji můžete ponechat s tím, že tak budete aktualizovat i v budoucnu.

Dovolil jsem si připravit malý důkaz, že tento návod skutečně funguje, screenshot fungující verze.



screenshot Pidgina 2.5.3 na Mandrivě 2009.0 (kliknutím zvětšíte)


Snažil jsem se o co nejvýstižnější návod, pokud najdete nějakou chybu v článku, či nápad, jak návod vylepšit, budu rád, když se ozvete v diskuzi pod článkem, nebo přímo na můj email.

Žádné komentáře:

Okomentovat