28. prosince 2008

ALT+CTRL+DEL v GNOME 2.24.0

Včera mě tak napadlo, proč mi nefunguje ALT+CTRL+DEL v mé Mandrivě 2009.0 tak, jako ve Windows, čili proč se mi nezobrazí dialog Správce systému, což je ekvivalentem(daleko lepším) pro Správce procesů ve Windows XP.

Netrvalo dlouho a našel jsem řešení(jako vždy pomocí Google).

Řešení to je vskutku jednoduché, jedinou podmínkou je, že používáte GNOME(s nainstalovaným gnome-system-monitor). Pokud tomu tak je, tak stačí přes konzoli použít postupně tyto dva příkazy a po restartu X11(CTRL+ALT+Backspace) či celého PC, Vám bude fungovat tento magický trojhmat tak, jak jste zvyklí z Windows(viz. výše). Příkazy jsem aplikoval jako běžný uživatel.

Tady jsou ty dva příkazy:

gconftool-2 -t str --set /apps/metacity/global_keybindings/run_command_9 "<Control><Alt>Delete"


gconftool-2 -t str --set /apps/metacity/keybinding_commands/command_9 "gnome-system-monitor"


Výše uvedené můžete provést i pomocí aplikace Editor nastavení(Systém -> Volby ->Editor nastavení) , které je přítomno v GNOME.

Pokud nemáte nainstalován z nějakého důvodu gnome-system-monitor, pak jej nainstalujte přes Správu softwaru, nachází se v klasických zdrojích Mandrivy, popřípadě použíjte, jako root, příkaz:

urpmi gnome-system-monitor

Nyní by Vám to mělo fungovat. Jedno upozornění! Musíte mačkat klávesu DELETE, ne tečku na numerické klávese. Nepřišel jsem na způsob, jak zajistit tuto funkci i pro klávesu tečka na numerické klávesnici, pokud někdo ví, jak nato, ať mi prosím napíše do diskuze nebo přímo na email.

Žádné komentáře:

Okomentovat