19. října 2008

Přechod na Mandrivu Linux 2009.0

Tak jsem úspěšně přešel na novou verzi Mandrivy Linuxu - na verzi 2009. Přechod to nebyl pravda lehký, jelikož jsem si chtěl ponechat KDE 3.5.9(vysvětlení níže), ale nakonec se zdařil.

Prováděl jsem aktualizaci z verze 2008.1 Free CZ pomocí instalačního DVD nejnovější verze. Aktualizace jako taková byla velmi jednoduchá, stačilo klikat na Next a jednou vybrat Souhlasím.

Jediný problém nastal ve chvíli, kdy instalátor zjistil, že nemám balíčky ke KDE 3.5.9, sice jsem si mohl přidat další zdroj pro instalaci, leč i když jsem postupně vyzkoušel tři různé mirrory(dva FR, jeden CZ), tak se mi ani jednou nepodařilo načíst jejich obsah, vždy to trvalo velmi dlouho (za 7 minut nebyl průběh načítání ani v 1/3) , i když v běžném provozu mi to trvá řádově desítky sekund, max. půl minuty...

Nakonec jsem se teda rozhodl, že nebudu přidávat mirrory a budu pokračovat v instalaci s tím, že mi instalátor aktualizuje KDE na verzi 4.1 s tím, že nastavení bude ztraceno. Nastavení jsem měl zálohované, čili jsem si říkal, že ho pak obnovím. Aktualizace poté trvala přibližně 30 minut(AMD AthlonXP 2000+,1.5 GB RAM).

Po dokončení instalace a restartu PC se mi změnili možnosti v boot manageru a zde přišli první problémy. Defaultní položka pro boot(nic jsem neměnil) mi vše vypisovala při bootování(ač jsem později zjistil, že je nastaven mód Tichý, při kterém se zobrazuje jen pozadí s ukazatelem bootování).

Když jsem to viděl, začínal jsem pomalu svého rozhodnutí ohledně provedení aktualizace litovat. Největší šok přišel, když se mi poprvé zobrazila KDM(manažer přihlášení pro KDE), naběhlo velmi staré přihlašovací okno s velkými analogovými hodinami a ač jsem dělal cokoli, vždy mě to přihlásilo do jakéhosi prostředí, ve kterém byla jen konzole.

Nakonec jsem to vyřešil tak(po několika jiných pokusech), že jsem nabootoval Mandrivu do bezpečného režimu, který je textový. Když mi naběhla konzole, tak jsem se přihlásil jako root a zkusil jsem zadat GDM. Naštěstí to vyšlo, zobrazilo se mi hezké přihlašovací okno, pomocí kterého jsem se přihlásil do Gnome, pomocí kterého jsem změnil defaultního správce přihlášení na GDM a restartoval PC.

Po restartu nabíhalo už vše správně, jen výpisy při bootování nebyly korektně česky správně zobrazeny a místo CZ znaků se zobrazovali nesmysly.

Poté již bylo vše v pořádku a já tak mohl vyzkoušet jak nové KDE 4.1, tak i nové Gnome 2.24, abych nakonec zjistil, že staré dobré KDE 3.5.9 je nejlepší a vrátil se k němu. Zkoušel jsem nejdříve nainstalovat KDE 3.5.10 společně s KDE 4.1 s tím, že bych na testy měl KDE 4.1 a na práci KDE 3.5.10, avšak v tomto případě mi nešla doinstalovat lokalizace do KDE 3.5.10.

Takže v této chvíli mám, i když s mírnými problémy, Mandrivu 2009 nainstalovánu se starým dobrým KDE 3.5.10 a jako servisní mám nainstalován i Gnome.

Co se týče KDE 4.1, tak musím uznat, že se programátoři hodně snaží, ale já osobně zatím dávám přednost prostředí, které dobře znám(KDE 3.5). Co se týče Gnome, tak jsem jej zkoušel taky, ale přišlo mi, že se v něm nastavuje vše složitěji, třeba jsem doteď nepřišel na to, jak změnit kurzor myši v Gnome.

Výše uvedené problémy avšak byly zaviněny tím, že jsem nemohl přidat ty zdroje pro KDE 3.5.9, s nimi by se obešla aktualizace snad bez chyby.

1 komentář:

  1. Milý Jakube, mě to při startu taky přemiklikuje z "Vítá Vás MandrivaLinux 2009" na nesmysly s rozhozenou diakritikou. Je to něco závažného; je to něco, co způsobuje něco dalšího ? Co jsi s tím udělal ?
    Kdyžtak to hoď na fórum http://forum.mandrivalinux.cz/, jestli mohu poprosit, stejně se tam potkáváme ;)

    Díky a hezký den
    Pep

    OdpovědětVymazat