21. září 2008

Náhrada Total Commanderu zdarma?

Total Commander patří mezi mé oblíbené programy, ale jelikož se jedná o placený software, rozhodl jsem se, že si najdu za něj náhradu. Nakonec jsem našel FreeCommander.

Po jednom dni testování jsem se rozhodl, že Total Commander(dále jen TC) odinstaluji, protože FreeCommander(dále jen FC) mi nabízí skoro vše, co jsem osobně používal u TC a je i v češtině.

Funkce, které používal u TC a jsou i u FC:

  1. Záložky(taby)

    Zcela zásadní funkcionalita, kterou by měl mít každý správný správce souborů. Fungují na podobném principu, jako záložky u internetových prohlížečů.
  2. FTP klient
  3. Hromadné přejmenování souborů
  4. Minimalizace aplikace do system tray(systémová oblast vedle hodin)

    Další, pro mě velmi důležitá, funkcionalita. Osobně zapínám TC ihned po zapnutí počítače, Windows Explorer skoro vůbec nevyužívám, vše dělám přes TC.Proto jsem rád, když ho ve chvíli, kdy ho zrovna nepotřebuju, můžu minimalizovat a nezabírá mi místo v liště mezi dalšími programy.
  5. Podpora nastavení barev a fontů vzhledu

    Osobně mám nastaveno černé pozadí a zelené písmo. Samozřejmostí je například i nastavení různých barev písma pro různé typy souborů(např. červeně systémové, zeleně komprimované, bílé textové a podobně), osobně mám ale nastaveno zelené písmo pro všechny typy souborů kromě systémových, ty jsou červené.
Funkce, které FreeCommander umí, ale TotalCommander ne:

Ano, FreeCommander(dále opět FC) obsahuje funkce(nebo vylepšení funkcí), které Total Commander(dále opět TC) nemá. Zatím jsem našel jednu.

Pokud přejmenováváte libovolný soubor v TC, přejmenováváte ho ihned celý, tzn. i s jeho příponou, což je u začátečníků někdy problém, protože někteří nevědí, co to je přípona, přejmenují celý soubor, nenechají příponu a je zle, soubor už klasicky neotevřou. FC na to jde jinak. Při přejmenovávání se Vám objeví dialog, ve kterém je to jasně rozděleno, viz. níže(fotku kliknutím zvětšíte).



Funkce, které u FC postrádám:

Bohužel se najdou funkce, které u FC postrádám, ale jedná se o méně časté funkce, jejichž absence mi nevadí natolik, abych FC nepoužíval, ale zároveň mě mrzí, že je FC neobsahuje.

První věc, která mi schází je menu "Oblíbené položky" s dalšími záložkami, které nejsou normálně vidět, ale stačí kliknout na ikonku rychlých položek a rozevře se Vám paletka s dalšími záložkami, které nepoužíváte tak často a nevlezou se vám eventuálně i mezi hlavní záložky, u mě třeba obsah plochy či TEMP adresářů. Zatím to řeším pomocí záložek v hlavním okně, snad tato funkcionalita bude časem doplněna.

Kopírování - FC zatím nemá vlastní modul pro kopírování(přesouvání) souborů, ale používá nedokonalé kopírování z prostředí Windows. Taktéž pevně doufám, že brzy bude tato funkcionalita doplněna.

FreeCommander je vhodný pro všechny, kteří nepotřebují některé speciální funkce Total Commanderu(například pluginy) a nechtějí utrácet za software, když nemusejí. FreeCommander osobně považuji za nejlepší náhradu Total Commanderu a rád jej používám.

4 komentáře:

  1. K tomu přejmenovávání v TC - klepnutím na soubor buď přejmenovávat nelze, nebo lze a aktivuje se buď jen název souboru bez přípony, nebo celý název souboru včetně přípony; záleží to na nastavení položek InplaceRename a RenameSelOnlyName ve wincmd.ini (sekce Configuration).

    Při vší úctě k FC (je to velice slušný freeware manager), ale postačí jen pro běžné záležitosti. Pro to, čemu říkám "pořádná práce", rovnocenná náhrada za TC bohužel prostě neexistuje a zdá se, že ani existovat hned tak nebude:-(

    OdpovědětVymazat
  2. Jak by jste definoval Vaši "pořádnou práci" ?

    OdpovědětVymazat
  3. Řeknu to asi takhle: Tak jako automechanik potřebuje velmi solidní nářadí a ne imitace z Tesca, a navíc ho potřebuje mít v jedné bedně a ne ho hledat po celé dílně, tak stejně i já potřebuju mít kvalitní nástroj, který bude mít maximum toho, co míti lze a bude to mít v maximální dostupné kvalitě. Počítače mě živí (viz url v podpisu) a vím přesně, co potřebuju a co nepotřebuju. Rozhodně potřebuju file managera, kde si můžu nastavit co potřebuju třeba od vlastního menu přes vlastní příkazy až po perfektní integraci externích utilit nebo programů. Tak jako Ff mi nikdy neposkytne to co Opera, stejně tak mi totéž jako TC nedokáže poskytnout žádný jiný file manager.

    OdpovědětVymazat
  4. Samozřejmě, že to umí. Shift + F6 je normální přejmenování (označená je i přípona), když se ale F6 stiskne ještě jednou... voilà...
    Z konkurenčních commanderů má Total Commanderu nejblíže Unreal Commander, FreeCommander se má ještě hodně co učit.

    OdpovědětVymazat